Wordt deze zomer elk festival afgelast vanwege de maatregelen tegen corona? Dit zijn de gevolgen voor de feesten in Drenthe, Groningen en Friesland

Meerdaagse festivals met een camping gaan deze zomer niet door. Nu al zijn dergelijke festivals verboden tot begin augustus, maar het kabinet trekt het verbod door tot 1 september. Daarmee gaat een streep door grote festivals als Lowlands, Down The Rabbit Hole en Mysteryland. Hoe zit dat in het Noorden?

Noorderzon in 2017.

Noorderzon in 2017. Foto: Niels Knelis

Het kabinet verbiedt meerdaagse festivals mét camping, maar festivals die meer dagen duren met elke dag een nieuw publiek kunnen nog wel doorgang vinden. Of dat zo blijft, wordt duidelijk op de volgende coronapersconferentie op 13 augustus.

Noorderzon kan doorgaan

Noorderzon gaat er vanuit dat het festival in het Noorderplantsoen in Groningen door kan gaan onder de huidig geldende corona-maatregelen. De organisatie paste half juli het programma al aan naar aanleiding van de aangescherpte corona-maatregelen. Milou de Boer: ,,Zoals het er nu uitziet, kunnen we op die manier het festival gewoon houden.”

Noorderzon creëert tijdens de komende editie van donderdag 12 tot en met zondag 22 augustus, twee ‘eilanden’: een in het zuidelijke gedeelte van het Noorderplantsoen en een in het noordelijke gedeelte. Binnen die eilanden bevinden zich de speellocaties, kleine eet- en drinkgelegenheden en een beperkt aantal zitplekken waar 1,5 meter afstand kan worden gehouden.

Streep door Boerenrock

In tegenstelling tot Noorderzon gaat Boerenrock dit jaar opnieuw niet door. ,,We waren er een beetje op voorbereid, maar niet dat het nieuws vandaag zou komen”, Marjon Boiten, mede-organisator van Boerenrock berust in het kabinetsbesluit. ,,We zijn ontzettend teleurgesteld, maar het is ook fijn dat er nu duidelijkheid is, niet alleen voor ons maar ook voor ons publiek. En we begrijpen het besluit volledig. Testen voor toegang op de camping was echt onuitvoerbaar.”

De organisatoren komen vanmiddag bij elkaar om het nieuws te verwerken. ,,Het is voor een vrijwilligersclubje als dat van ons, met banen ernaast, een behoorlijke emotionele rollercoaster geweest de afgelopen weken. We moeten weer hetzelfde doen als vorig jaar: bedenken dat we volgend jaar een nóg leuker feestje neer zullen zetten dan we nu hadden gedaan. De nieuwe datum is in ieder geval bekend: 18 t/m 21 augustus.”

Waterbei in Winschoten wacht af

Straattheaterfestival Waterbei in Winschoten, op 27 en 28 augustus, wacht in spanning de persconferentie van 13 augustus af. ,,Afhankelijk van de besluiten die dan genomen worden, weten we of het festival door kan gaan of niet. Het is voor ons in ieder geval niet mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Als dat moet, houdt het voor ons op.”

Oranjewoud Festival gaat door, maar zorgen over buitenlandse artiesten

Het Oranjewoud Festival gaat gewoon door, van 19 tot en met 22 augustus. ,,Er is verwarring over meerdaagse festivals en festivals die meer dagen duren”, zegt artistiek leider Yoram Ish-Hurwitz.

De eerste categorie, waarbij bezoekers ter plekke en doorgaans in een tentje overnachten, is nu verboden. Maar bij het Oranjewoud Festival, voor kamermuziek, is dat niet aan de orde. ,,Ja, er zullen wel mensen in hotels slapen. Maar in principe komen de bezoekers elke dag weer opnieuw binnen. Dus voor ons is er geen verandering. Wij gaan gewoon door.”

Punt van zorg is wel de programmering, met name de artiesten uit het buitenland. Manchester Collective, uit de gelijknamige Britse stad, heeft al afgezegd. ,,Die durven het niet aan. Ik denk niet dat nodig was, maar het is niet de tijd om artiesten aan hun contract te houden.”

Oranjewoud Festival heeft nog redelijk wat artiesten uit het buitenland staan omdat het programma grotendeels is doorgeschoven van de editie van vorig jaar. ,,Duitsland lijkt geen probleem, daar is bijna iedereen al gevaccineerd. Maar in Noorwegen is de boel al weer aangescherpt. Ik zit er bovenop.”

MadNes op Ameland afgelast

MadNes, het laatste weekend van augustus op Ameland, kan niet doorgaan. Er is zelfs niet overwogen om er een eendaagse editie van te maken. ,,Dat past niet bij de beleving”, zegt mede-oprichter Symen Verbruggen, ,,en het is op Ameland ook niet te doen.” Het festival was al tijden uitverkocht, met in totaal zo’n 5000 bezoekers.

,,Enorm balen dat het voor de tweede keer niet doorgaat”, zegt Verbruggen. ,,Maar onze bezoekers blijven ons trouw. We richten ons nu op volgend jaar, het weekend van 1, 2 en 3 juli. Daar zetten we de schouders onder.”

Into The Great Wide Open op Vlieland is onzeker

Into The Great Wide Open, op Vlieland, duurt van 2 tot en met 5 september en valt dus buiten het verbod. Maar of het gaat lukken, marketingman Niek Nellen is niet heel optimistisch. ,,Het perspectief wordt steeds moeilijker. Je kunt niet pas twee weken van te voren weten of je festival doorgaat.” En: ,,Als iedereen verplicht dagelijks getest moet worden, wordt dat een nachtmerrie.” En als het ook nog geplaceerd moet: ,,Onrealistisch en vooral onwerkbaar.”

Voorlopig werkt het team door aan het festival, ,,vol goede hoop, terwijl iedereen wel aan voelt komen dat het alsnog niet kan. Geen fijne situatie.” Zelf annuleren zit er niet in, want dan kun je geen aanspraak maken op het Garantiefonds. ,,Daarom is het des te schrijnender dat de overheid geen duidelijkheid geef voor die periode.”

Dancefestival Heaven Open Air in Heerenveen houdt hoop

Heaven Open Air, het dancefestival in Heerenveen, wordt gehouden op 10 en 11 september, met op 9 september een daaraan gekoppeld ‘after corona-festival’ voor nog jonger publiek’. Op grond van die data zouden beide festivals de dans ontspringen. Maar men hoopt wel op verlichting van de maatregelen: geplaceerd dansen, dat wordt niks.

Paradigm

Paradigm laat via Instagram weten dat ze doorgaan met de voorbereidingen op het festival dat gepland staat voor 13 t/m 15 augustus in Groningen. ,,Omdat wij geen camping hebben bij het festival, heeft de aankondiging (nog) geen gevolgen voor Paradigm Festival 2021."

Hullabaloo

Vooralsnog gaat Hullabaloo nog gewoon door, geeft de organisatie aan. Dit omdat het festival één dag duurt. Wel hoopt de organisatie eerder dan 13 augustus duidelijkheid te krijgen over de voortgang.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Coronavirus
menu