Gemeente Groningen zoekt talentvolle beeldend kunstenaars en schrijvers en opent de inschrijving van het Hendrik de Vriesstipendium 2022

Trudy Oosterhuis wint publieksprijs Hendrik de Vriesstipendium. Foto: Niels Knelis.

Jonge kunstenaars en schrijvers (tot en met 36 jaar) kunnen hun plan voor het Hendrik de Vriesstipendium 2022 in de periode van 9 juni tot en met 12 september insturen, zo meldt gemeente Groningen.

De gemeente Groningen reikt het stipendium jaarlijks uit aan jonge talenten op het gebied van beeldende kunst en literatuur. De voorwaarden voor inschrijving zijn dat kandidaten wonen en/of werken in de gemeente Groningen, jonger zijn dan 36 jaar en een professioneel portfolio hebben.

Sinds 2017 reikt de gemeente het stipendium elk jaar uit voor de beeldende kunst en de literatuur. Daarmee is het mogelijk dat deelnemers aan beide genres tegelijk mee doen. Talenten kunnen zich aanmelden door een plan voor nieuw werk in te dienen op gemeente.groningen.nl/cultuurstipendia.

Informatiebijeenkomsten

Vanaf 29 juni organiseert de gemeente diverse bijeenkomsten samen met Kunstpunt Groningen, Noordwoord en uitgeverij Passage. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen potentiële kandidaten advies krijgen over het maken van een plan.

Hendrik de Vriesstipendium

Het stipendium is een jaarlijkse aanmoedigingsprijs met als doel om de artistieke ontwikkeling van talentvolle Groninger kunstenaars te stimuleren. De winnaars ontvangen elk een beurs van 6.000 euro waarmee zij hun ingediende plannen kunnen realiseren. Voor het literaire stipendium wordt 2500 euro van dit bedrag besteed aan een professionele boekuitgave.

Juryleden

Het college benoemt voor elke cultuurperiode een kernjury van vier leden. De kernjury bestaat uit Emily Kocken (voorzitter), Bart Nijstad (beeldend kunstenaar), Sandra van Voorst (docent Moderne Nederlandse Letterkunde aan de RUG) en Barend van Heusden (hoofd faculteit Kunst, Cultuur en Media van de RUG en vertegenwoordiger van de Hendrik de Vriesstichting). Daarnaast wijst de juryvoorzitter twee aanvullende juryleden aan. Voor 2022 zijn dit Ernst Arbouw (freelancejournalist en schrijver) en Rosa Everts (beeldend kunstenaar).

Het Hendrik de Vriesstipendium is samen met het George Verbergstipendium (beeldende kunst) en het Andrea Elkenbrachtfonds (klassieke en moderne muziek) onderdeel van het talentontwikkelingsprogramma van de gemeente Groningen.

Nieuws

Meest gelezen

menu