Gemeente Leeuwarden en Welcome to the Village overleggen vanochtend. Gaat het festival door of niet?

Dansen, hossen en bier drinken op Welcome To The Village. Foto: Ruben van Vliet

De gemeente Leeuwarden en Welcome to the Village komen vandaag om tien uur bij elkaar om te praten over de rechterlijke uitspraak van gisteren waarbij de vergunning voor het festival is geschorst.

Door de uitspraak van de rechter in Groningen is het doorgaan van het festival hoogst onzeker. De rechter oordeelde dat de gemeente een procedurere fout heeft gemaakt. De provincie zou volgens de rechter ook een fout hebben gemaakt bij het afgeven van een ‘verklaring van geen bedenkingen’ tegen het festival.

Beroep tegen de uitspraak van de bestuursrechter is niet mogelijk. Alleen een nieuwe vergunning zou een kans bieden om het festival, dat volgende week vrijdag zou beginnen, alsnog door te laten gaan. Of het mogelijk is om de procedure voor een vergunning binnen zeven werkdagen af te kunnen geven, is onbekend. Zowel de gemeente als de provincie reageren niet op vragen.

Na het gesprek tussen de gemeente en Welcome to the Village volgt er nog een gesprek met de provincie.

Rechtszaak aangespannen door Groene Ster Duurzaam

De rechtszaak tegen de verleende vergunning door de gemeente Leeuwarden aan Welcome to the Village was aangespannen door Groene Ster Duurzaam. Die stichting strijdt al jaren tegen de festivals in de Groene Ster. Volgens Groene Ster Duurzaam lijden onder meer broedende vogelparen onder het geluid van de festivals. In de uitspraak van gisteren gaf de rechter aan dat dat niet uit te sluiten valt. Zo wordt de provincie in de uitspraak verweten onvoldoende onderbouwd te hebben dat het festival geen negatieve invloed heeft op het nabijgelegen Natura2000 gebied de Groote Wielen.

Zowel de gemeente als de provincie hullen zich tot sinds de uitspraak van gistermiddag in stilzwijgen en reageren niet op vragen.

Nieuws

Meest gelezen

menu