Gezien op Noorderzon: Een meesterlijk accordeonbeest

Mario Batkovic in de Spiegeltent. Foto Jan Westerhof

Een slaaf van de tonen. Zo ziet Mario Batkovic zichzelf als hij zijn accordeon bespeelt. De Zwitser van Bosnische komaf verkent vanaf zijn vierde levensjaar de mogelijkheden van het instrument en zoekt daarbij de grenzen op.

Glansrijke zegentocht

Toen hij in januari tijdens Eurosonic in Groningen optrad, moest zijn titelloze plaat nog verschijnen. Nu die is opgenomen en uitgebracht door de Engelsman Geoff Barrow (Portishead, Beak) lijkt niets een glansrijke zegetocht van Batkovic in de weg te staan. Hij boeit een avontuurlijk poppubliek (Le Guess Who? in Utrecht), maar dwingt eveneens respect af tijdens jazzfestivals.

In een volle Spiegeltent zit de dertiger op een drumpodium zodat goed zichtbaar is hoe hard hij werkt om de klanken uit de imposante accordeon te halen. Met zijn bescheiden kuif, bakkebaarden, tatoeages, leren laarzen, blouse en spijkerbroek oogt Batkovic nog het meest als een stoere rocker. Bij hem geen zweem van intellectuele verhevenheid die technisch onderlegde lui nog wel eens stijfjes kan maken. De kant van de volkse gezelligheid – denk aan De vogel-tjesdans van De Electronica’s – blijft ook mijlenver uit het zicht. Dan komt Johnny Meijer dichter in de buurt, de Amsterdamse virtuoos die net zo gemakkelijk Jordanese meezingers, zigeunermuziek, klassiek als jazz speelde. Benieuwd of Batkovic van Meijer heeft gehoord.

Minimalistische composities

Tijdens Noorderzon wordt een uur lang een ode gebracht aan de accordeon. Vanaf openingsnummer Quatere laat hij zijn minimalistische composities voor zich spreken. Ze klinken vaak hypnotiserend vanwege het repetitieve element. De dreigende bastonen zijn indrukwekkend terwijl uit het hogere register zwierige motiefjes worden ontlokt. Soms doet het geluid denken aan dat van een harmonium, dan weer is het alsof vol gas wordt gegeven op een kerkorgel. Dat het blijft boeien, zegt veel over de kracht van de filmische stukken. De man vertelt verhalen en neemt de luisteraar mee. Batkovic heeft zijn niche gevonden en bespeelt de accordeon beestachtig goed.

Gebeurtenis : concert Mario Batkovic (accordeon) Gehoord : 23/8 Spiegeltent Publiek : 300 Nog te zien : 3/9 Into The Great Wide Open op Vlieland

Nieuws

menu