Gnivveln mit Free Westerhoff: 'Met Grunnen is niks mis, Grunnen is aal wat er is'

Okkie Smit uit Sappemeer kreeg gistermorgen het eerste exemplaar uitgereikt van Free Westerhoffs Gnivvels. Dagelijkse voorvallen beschreven in een humoristisch stukje.

 Nane van der Molen, Noordman Erik Hulsegge, Free Westerhoff, Noordman Wiebe Klijnstra en Okkie Smit. De laatste kreeg het eerste exemplaar van de bundel ‘Gnivvels’ van Free Westerhoff .

Nane van der Molen, Noordman Erik Hulsegge, Free Westerhoff, Noordman Wiebe Klijnstra en Okkie Smit. De laatste kreeg het eerste exemplaar van de bundel ‘Gnivvels’ van Free Westerhoff . Foto Jan Zeeman

Het door Free Westerhoff geschreven We gaan naar voetbal was afgelopen jaar het meest gedraaide voetballied op Radio Noord. Hij schreef het tien jaar geleden en verving later het couplet over Ron Jans door een paar regels over Arjan Robben.

Ondernemer en kunstenaar

Westerhoff uit Groningen is een multitalent: hij is ondernemer, schrijft, zingt, musiceert, filmt, sport en wat niet al. En nu is er een in eigen beheer uitgegeven bundel met 61 Gnivvels (115 bladzijden).

Het eerste exemplaar werd gistermorgen uitgereikt aan Noordman Okkie Smit. Dat gebeurde thuis bij Nane van der Molen in Leermens.

Korte humoristische verhaaltjes

In de jaren 2015 en 2016 las Free Westerhoff (1946) uit Groningen (Oosterhogebrug) zijn Gnivvels voor in het programma Noordmannen.

Korte, humoristische verhaaltjes over het café in Oosterhoogebrug en van alles en niets. Soms gedurfd, dan weer onbeschaamd grappig en dat alles onder Westerhoffs levensmotto ‘ met Grunnen is niks mis, Grunnen is aal wat ter is’ .

Jim Reeves is zijn grote voorbeeld

Geïnspireerd op Kees Visschers Dag en Deur , maar zeker ook op Zuzooien op Zundagmorgen , de verhalen die Ede Staal op zondagmorgen voorlas op de regionale radiozender.

Zoals Okkie Smit in het voorwoord schrijft: ‘ ... mooie stekken, n laid of n verhoal. Want dat dee e: zingen (bie t koor Oosterstörm en bie muziekploug Daip River) en kurege opmaarkens haar e ook altied wel. Dou k moal tegen hom zee dat zien zingerij mie denken dee aan Jim Reeves, gròlde hai van oor tot oor. ‘Dat is mien grode veurbeeld’, zee e .’

Dat de Gnivvel uit Noordmannen verdween was niet omdat Westerhoff uitgeschreven raakte, maar omdat het programma werd ingekort. De Gnivvels lagen jarenlang op de plank en Westerhoff is ondernemer genoeg om zelf het initiatief tot een uitgave te nemen.

Goud geef Grunnegers

Nane van der Molen las de Gnivvels na. ,,De verhaaltjes zijn geschreven om voorgelezen te worden, het is dus spreektaal. Ik heb dat omgezet in goud, geef Grunnegers . Van der Molen is voorzitter van Het Grunneger Bouk.

Hij ontmoette Westerhoff bij een cursus Grunnegers van Siemon Reker. ,,Die leerde mij een hele belangrijke les over het schrijven van het Gronings’’, herinnert Westerhoff zich.

Schrijf zoals het uit de pen komt

,,Daar moet je niet moeilijk over doen: schrijf zoals het uit de pen komt, zolang je maar consequent bent en een ander kan begrijpen wat je bedoelt.’’

Gnivvels kost 12,50 euro (versturen 3,85 euro). Stuur een mail naar wesgro@home.nl, of haal uw exemplaar bij de schrijver thuis: Regattaweg 2 in Groningen (bij de klapbrug Oosterhoogebrug naast de Tasmantoren).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu