Jhonie van Boeijen groeide op tussen de winkelschappen en prijskaartjes en exposeert nu grenzeloze supermarktkunst

Jhonie van Boeijen maakte met steun van het George Verberg Stipendium drie reizen naar de Zweeds-Noorse grens. Het leidde tot een project: Shopping on the borderline. Nu te zien bij Academie Minerva in Groningen.

Jhonie van Boeijen (tweede van rechts) op de opening van haar tentoonstelling over de invloed van COVID-19 op consumptisme en open handel in het grensgebied tussen Zuid-Noorwegen en Zweden.

Jhonie van Boeijen (tweede van rechts) op de opening van haar tentoonstelling over de invloed van COVID-19 op consumptisme en open handel in het grensgebied tussen Zuid-Noorwegen en Zweden. Foto: Peter Wassing

Jhonie van Boeijen kan niet zomaar een supermarkt bezoeken. Eenmaal voorbij de automatische schuifdeuren gaan haar ogen als vanzelf naar wat anderen uit de schappen halen. Het gaat zelfs zo ver dat als ze iemand met een perfect mandje vol spullen ziet, zij die persoon soms tot aan de kassa volgt en stiekem een foto maakt. Het kan ook gebeuren dat ze precies diezelfde producten gaat kopen.