Groabels van Nane van der Molen, fabels met een Groninger twist voor het goede doel

Nane van der Molen. Foto archief Jan Zeeman

Nane van der Molen uit Leermens, voorzitter van stichting t Grunneger Bouk, is op de helft met het vertalen in het Gronings van de 300 fabels van de Griek Aesopus.

Die van de hardloopwedstrijd tussen de haas en de schildpad, en de fabel van de vos en de kraai. Waarbij de vogel een stuk kaas uit zijn snavel laat vallen, als de vos hem vraagt nog eens zo mooi voor hem te zingen.

Kort en bondig leren schrijven

Vertalen doet Van der Molen vanuit het Engels of Frans (La Fontaine). ,,Het is ooit begonnen als oefening in het omtoalen , nu is het vooral kort en bondig leren schrijven.’’

Met zelfspot: ,,Ik ben van mijzelf nogal breedsprakig en dientengevolge ook breedschrijvig.’’ Als oefening om zichzelf wat te leren beperken, schrijft Van der Molen ook Slim Körte Verhoalen (SKV). Bijzonder korte verhalen met toch een kop en staart van maximaal 100 woorden.

Schimpnamen van bewoners van dorpen

Wordt een fabel een op een in het Gronings vertaald, dan is er sprake van een foabel. Daarvan verschijnen er telkens twee in Kreuze, het online Groninger tijdschrift. Wordt de plaats van handeling verplaatst naar het Groninger land, dan wordt de samentrekking groabel gebruikt.

De verhalen worden verplaatst naar de verschillende Groninger dorpen. In dat geval gebruikt Van der Molen ook de oude schimpnamen (bijnamen) van de bewoners van die dorpen. Zo worden de inwoners van zijn eigen dorp Leermens ‘krombekken’ en ‘koukvreters’ genoemd.

Heerlijk om alles zelf te kunnen bepalen

Van der Molen geeft zijn bundel uit in eigen beheer. ,,Al was het maar om elke schijn van belangenverstrengeling met t Grunneger Bouk te voorkomen. Bovendien vind ik het heerlijk om alles zelf te kunnen bepalen.’’

De opbrengt van Foabels & Groabels (oplage 200 stuks, gedrukt door Sikkema in Warffum) gaat naar een goed doel; een mindervalide fan van FC Groningen, vaste bezoeker van alle thuiswedstrijden, naar een thuiswedstrijd van FC Barcelona in Camp Nou te laten gaan.

Van der Molen: ,,Als gevolg van corona kan hij voorlopig zelfs niet naar zijn FC. Ik zie dat mensen bij voorintekening wat extra’s overmaken.’’

Met tekeningen van Dick van Veen

Foabels & Groabels , met tekeningen van Dick van Veen uit Schouwerzijl, is de vierde bundel van Nane van der Molen. Eerder publiceerde hij Katjewìnst op t Hogelaand (gedichten, samen met Willy Westerdijk), Gaanzen gakken en kikkers kwakken op t Hogelaand en Tussenbaaidenmìnnen op t Hogelaand (beide met gedichten en korte verhalen).

Foabels & Groabels kost bij voorintekening (via nanedbvandermolen@ ziggo.nl) 9,50 euro (zulf ophoalen), na 15 november 12,00 euro exclusief portokosten van 3,50 euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu