Groningen, Drenthe en Friesland laten samen snel weten of en waar meer dan dertig bezoekers zijn toegestaan

Het Noord Nederlands Orkest NNO in de aangepaste Grote Zaal van De Oosterpoort in Groningen. Foto: Reyer Boxem

De drie noordelijke veiligheidsregio’s Drenthe, Groningen en Friesland maken weldra bekend of en zo ja welke cultuurinstellingen meer dan dertig bezoekers mogen toelaten.

Dinsdag is er al onderling contact geweest om te zien of er één lijn kan worden getrokken. Maandag verbood de regering in de strijd tegen corona samenkomsten met meer dan dertig mensen. Tegelijkertijd kregen veiligheidsregio’s - met aan het hoofd de burgemeesters van de grootste steden - de gelegenheid uitzonderingen te maken voor panden ‘van groot cultureel belang’.

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) stuurde dinsdagochtend al een brief naar de voorzitter van het Veiligheidsberaad, de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. Daarin werd dringend gevraagd om een vrijstelling voor alle zalen met een goed coronaprotocol. De branche dreigt in grote problemen te komen als de beperkingen gehandhaafd blijven.

Amsterdam negeert pleidooi voor collectieve vrijstelling

De VSCD repte van een ‘groot en acuut probleem’ als veiligheidsregio’s bepalen welke instelling van voldoende cultureel belang is voor een ontheffing. Burgemeester Halsema, hoofd veiligheidsregio Amsterdam, liet al snel weten dat daar géén collectieve vrijstelling zou komen.

Wie schouwburgen, concertzalen, bioscopen en musea bezoekt, constateert dat daar protocollen gelden die een veilig bezoek garanderen, valt in de VSCD-brief te lezen. Inderdaad letten de instellingen nauwlettend op de veiligheid van hun publiek, ook om te voorkomen dat zij de bron van een nieuwe uitbraak zullen zijn.

Minister van Engelshoven van cultuur zei maandag bij een bezoek aan Drachten en Groningen nog dat ‘een theater veel veiliger is dan een supermarkt’.

Snel duidelijkheid is ook hard nodig

Voor dinsdagavond kreeg De Lawei in Drachten alvast een ontheffing. Het was te kort dag om alle bezoekers van een evenement te berichten dat dit niet door zou gaan. Voor woensdag staan in het hele Noorden voorstellingen op de agenda en moeten de zalen snel weten wat mag en wat niet.


Nieuws

Meest gelezen

menu