Hillenga en Daanje schreven Beste Groninger Boeken van het afgelopen jaar

Anjet Daanje met de onderscheiding bij de voordeur Foto: Henk Veenstra

Martin Hillenga en Anjet Daanje zijn vrijdagavond uitgeroepen tot winnaars van de prijzen voor het Beste Groninger Boek.

Daanje werd onderscheiden in de categorie fictie voor haar roman De herinnerde soldaat . Hillenga won de prijs met zijn non fictie-boek Wadapatja .

Hillenga beschrijft in Wadapatja Groninger tradities, gebruiken en (eigen)aardigheden. De jury onder voorzitterschap van burgemeester Koos Wiersma van Appingedam is vol lof over de vormgeving van het boek door Richard Bos en plaatst Hillenga op de schouders van reuzen als K. ter Laan en Elina Huizenga-Onnekes die een eeuw eerder onderzoek deden naar de Groninger cultuur.

Originele vertelstijl

De herinnerde soldaat van Anjet Daanje wordt geprezen om de originele vertelstijl. ,,De wijze waarop Daanje de zoektocht naar identiteit, veiligheid en liefde van de hoofdpersonen weergeeft laat je niet onberoerd. De vondst om fotografie te gebruiken als metafoor voor herinnering en verbeelding is geniaal”, aldus de jury.

Zowel Wadapatja als De herinnerde soldaat werd vooraf door kenners getipt als winnaar. Het boek van Hillenga, een uitgave van WBooks, won in februari al de K. ter Laan-prijs. De roman van Daanje, uitgegeven door Passage, deed lang mee voor de nog uit te reiken Libris Literatuurprijs.

49 boektitels ingestuurd

Voor de prijzen waren dit keer 49 boektitels ingestuurd. Wouter Godijn ( De kamer waar alle verhalen beginnen ), Lucas Zandberg ( Keizerlijk geel ) en Sabine van den Berg ( Nestvlinders ) waren mede-genomineerd in de categorie fictie. Rienk Bijma ( Een deftig huys ), Ynskje Penning ( Overleven ), Reinder Reinders ( De atlas van Acker Stratingh ) en Minke Bosch ( Strijd! ) deden in categorie non-fictie eveneens mee.

De twee schrijvers kregen het nieuws vrijdagavond thuis in Groningen te horen. Wegens de coronacrisis was de aanvankelijk bedoelde feestelijk uitreiking in het Forum begin maart afgelast. Nadat duidelijk werd dat grote bijeenkomsten ook op langere termijn niet mogelijk zijn, werd door organisator Noordwoord besloten tot een sobere ceremonie.

Werkweekend naar Oosterhouw

Hillenga en Daanje kregen als prijs een kunstwerk van Janneke Hoek, student beeldende kunst aan Minerva en een werkweekend naar Oosterhouw, het voormalige woonhuis van dichter C.O. Jellema in Leens. Naast Wiersma werd de jury gevormd door Douwe van der Bijl, Iris van den Brand, Christiaan Klasema en Annette Timmer.

Nieuws

Meest gelezen

menu