Gronings Stripmuseum heeft geen vrees voor ‘concurrent’ uit Rotterdam

Rotterdam krijgt nieuw stripmuseum. Foto: ANP ANP

Met ingang van augustus telt Nederland twee stripmusea, een in Groningen en een in Rotterdam. Dat bijt niet, maar kan elkaar versterken, zeggen ze.

Jaren van zoeken en praten gingen eraan vooraf, maar sinds vorige week is het dan definitief. Met een tentoonstelling over stripmaker Martin Lodewijk ( Agent 327 ) opent in augustus in Rotterdam Strips! Museum voor het Beeldverhaal. Verspreid over 2000 vierkante meter wil het museum aandacht besteden aan strips, cartoons, (animatie)film, game-art en tekenkunst.

Niet onrealistisch

Het museum hoopt op 80.000 tot 100.00 bezoekers per jaar. ,,Dat is veel, maar niet onrealistisch”, zegt directeur Marc Kleijnen. ,,We hebben het hier over Rotterdam. Het Nederlands Stripmuseum heeft in het verleden laten zien dat 50.000 mensen bereid zijn om voor de stripcultuur naar Groningen te reizen. Het geeft aan dat de interesse in Nederland voor dit onderwerp groot is.”

Rotterdam wil twee grote tentoonstellingen per jaar brengen, een nationaal en een internationaal onderwerp. Kleijnen zegt voor exposities te kunnen beschikken over de stripcollectie van Het Stripschap en over de collectie van de bibliotheek van Rotterdam. Daarnaast wordt nauw samengewerkt met particuliere verzamelaars en ‘de belangrijke striptekenaars van Nederland’. Voor de financiering rekent directeur Kleijnen op projectsubsidies en entreegelden. Victor Boswijk, directeur van het Nederlands Stripmuseum in Groningen, vreest Rotterdam niet. ,,Ik zie het als een verrijking en versterking van de stripcultuur. De ware stripliefhebber zal beide musea willen bezoeken. Daarbij richten wij ons vooral op bezoekers uit het Noorden en toeristen die Groningen aandoen. Rotterdam is nog altijd ruim drie uur reizen”, aldus Boswijk. Zijn museum trok vorig jaar 20.000 stripliefhebbers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu