Gronings kunstenaarscollectief ZUHAUSE zoekt het ver van huis

Kunstenaarscollectief ZUHAUSE trekt in de lente door Europa: van Groningen via Lapland naar Moldavië en de vluchtelingen in Griekenland. De tocht langs ‘misfits’ leidt tot een documentaire, een album en een live-show.

Élénie Wagner met hond Antonio bij de net gebouwde opnamestudio in het ZUHAUSE-pand aan het Martinikerkhof. Foto Corné Sparidaens

Élénie Wagner met hond Antonio bij de net gebouwde opnamestudio in het ZUHAUSE-pand aan het Martinikerkhof. Foto Corné Sparidaens

Een ode aan de onaangepasten, noemt Élénie Wagner van ZUHAUSE het ambitieuze reisplan. ,,Een zoektocht naar menselijkheid.” Contacten zijn en worden gelegd, zoals met een Roma-gemeenschap op de Balkan, een van de volken waar ‘Zuhause On Wheels’ straks aanklopt. Onderweg van de Sami-sprekende Lappen (meer keelklanken dan taal) naar Zuidoost-Europa zijn dan veel al meer buitenbeentjes bezocht.

Luifel als projectiescherm

Ambitieus is het plan dus zeker. Er komt nogal wat bij kijken. Ten eerste moet er een fatsoenlijk busje bij elkaar worden gespaard, dat tevens dient als mobiele studio: de wijdverspreide plekken die de reizigers van maart tot mei tot aandoen, mogen rekenen op een gezongen optreden van Wagner. ,,En we willen kijken of de luifel van het busje zo kan worden gemonteerd dat die ook kan dienen als projectiescherm. Kunnen we telkens alvast beelden laten zien die Davey onderweg voor de documentaire maakt. Lijkt me gaaf als dat lukt.”

Élénie wordt Éliën

Davey, dat is Davey Bakker, haar vriend, danser, kunstenaar, filmer en sindskort studiobouwer. Want in het pand van ZUHAUSE aan het Groningse Martinikerkhof is net een opnamestudio voltooid, waar Wagner straks als Éliën haar album opneemt. Ze componeert de muziek op basis van de opgediepte reisverhalen. Met de filmbeelden erbij moet alles culmineren in een multidisciplinaire show/concert, waarvoor ze in gesprek is met het Noord Nederlands Orkest.

Energiebom

Geestig: voor het vorig jaar keihard uit de startblokken geschoten kunstcollectief is het omni-project, ook al barst het van de beweging, min of meer een rust punt. ZUHAUSE bood tot nu toe vooral een ‘huis’ aan kunstenaars van buitenaf. De energie ging dus vooral in dienst van anderen zitten. Ook al is Wagner een wandelende energiebom, ze geeft toe dat het even op was: ,,We willen nu graag even wat voor ons zelf.”

Nederigheid

Voor hen zelf, maar over anderen. De maatschappelijke relevantie blijft. ,,Ik schrijf altijd om iets in gang te zetten. We laten ons inspirereren door wat we tegenkomen en zoeken naar verbinding, zoeken naar het verbindende verhaal, naar menselijkheid. Het gaat ons om de wereld, en volgens mij is die wel toe aan wat meer menselijkheid.” Zo belanden we bij een van de drijfveren van ZUHAUSE: ,,Dat we altijd moeten beseffen hoe goed we het hier hebben.” Ja, het collectief incluis, zegt ze, in zijn beschermde wereldje, op die mooie plek tegenover de Martinikerk.

Op zich leuk trouwens, zo’n huisstudio en een busje met geluidsappatuur, maar dan heb je ook iemand nodig die vaardig aan de knoppen kan zitten. Grey Timmers, net als Davey Bakker opgeleid als danser, loopt stage bij het Grand Theatre om zich te laten scholen als technicus.

Huishond Antonio

De begroting voor het project is nog rond. Een crowdfundingsactie via www.voordekunst.nl moet helpen. Wie straks op die wilde trip voor stabiliteit zal zorgen is Antonio. De vrolijke hond van Wagner en Bakker krijgt een warm jasje aan voor zijn Scandinavische (ijzige) vuurdoop. Het beest is straks zeker in de documentaire te zien. Want naast ook nog Mirjam van Dijk is Antonio het onbetwiste vijfde lid van ZUHAUSE.

Website

Voor meer informatie over het project zie: www.wirsindzuhause.nl.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu