Corona-requiem van Groningse kunstenares te zien bij heropening Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal opent stil en contemplatief. Foto: Marc de Haan

Bij de heropening van Museum De Lakenhal in Leiden, op 2 juni, komen bezoekers oog in oog te staan met een veld houten kruizen, gemaakt door Anjet van Linge uit Den Andel.

Vorig jaar juni werd Museum De Lakenhal na de restauratie en uitbreiding feestelijk heropend door koning Willem-Alexander. Op 2 juni vindt een heel andere heropening plaats: stil en contemplatief.

Vanaf dinsdag mogen dertig bezoekers per uur het museum in. Op het voorplein komen ze eerst oog in oog te staan met het werk Requiem van Van Linge: een veld van houten kruizen. Daarmee wil het museum bezoekers stil laten staan bij wat er in de afgelopen maanden tijdens de coronacrisis is gebeurd.

Elke dag een kruis van hout

Van Linge heeft tijdens de coronacrisis elke dag een kruis gehakt uit hout. Via Instagram konden mensen aan die kruizen een intentie of gebed meegeven. Zoals ‘Voor de schoonmakers die de spullen reinigen die wij niet meer willen aanraken’, ‘Voor de kinderen die niet begrijpen waarom alles anders is’ of ‘Voor degenen die dachten dat dit hen niet zou overkomen’.

De installatie van Van Linge is twee weken lang op het voorplein van Museum De Lakenhal te zien. Daarna verhuist het naar de achterplaats van het museum, waar het tot 1 september blijft staan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu