Theaters in Groningen en Drenthe blij met vrijstelling, voorstellingen kunnen direct allemaal doorgaan

Oom Wanja van het Noord Nederlands Toneel (hier tijdens de openbare repetitie) kan de komende dagen gewoon doorgaan. Foto: Knelis

Opluchting in Groningen en Drenthe. In de laatste provincie kregen de vier grote theaters laat in de middag te horen dat ze alsnog meer dan dertig bezoekers mogen ontvangen, nadat eerder al dertien instellingen in Groningen dat positieve nieuws ontvingen.

Het Atlas Theater in Emmen en Schouwburg Ogterop in Meppel waren er als de kippen bij om het ontheffingsbesluit van de Drentse veiligheidsregio door te geven op hun site. Dat moest ook: deze twee theaters hadden nog voor dezelfde avond een uitverkochte voorstelling staan. Ook De Nieuwe Kolk in Assen en De Tamboer in Hoogeveen mogen meer dan dertig personen binnenlaten. Over kleinere Drentse instellingen valt later een besluit.

Zoals in Groningen woede heerst bij EM2 en met name Chris Garrit, die zich afvraagt waarom zalen als Vera en Simplon wel open mogen en de zijne niet, is het op meer plekken in het land bal. Zo geeft Amsterdam, tegen de verwachtingen in, een groot aantal vrijstellingen van de regeringsrichtlijn, maar níet aan Ziggo Dome dat woedend reageert. Dit soort discussies speelt in elk geval niet in Rotterdam: het lijkt er op dat daar geen enkele instelling ontheffing krijgt.

Première NNT gered

Zo is deze dag zowel verheugend als zuur voor het Noord Nederlands Toneel. De try-outs en première van Oom Wanja in Groningen gaan door, maar direct erna valt de voorstelling in Rotterdam weg. Zakelijk directeur Harmen van der Hoek: ,,Maar we gaan natuurlijk met grote motivatie richting première. Mooi dat die doorgaat. Toch hou ik mijn hart vast. In deze drie weken moet er wel heel wat verbeteren op coronagebied. We hebben later in oktober ook nog Swan Lake van Club Guy & Roni .” In maart viel het doek voor de NNT-voorstelling Before/After nog pal voor de première.

In Emmen is Atlas-directeur Machteld van der Werf blij als ze net het verlossende woord heeft vernomen. ,,Dit is echt zó fijn.” Net als haar collega Hanneke Bruggeman van De Nieuwe Kolk in Assen. ,,Heel blij mee. Wel blijft de bioscoop op maximaal dertig, net als verhuurbijeenkomsten. Snap ik wel, alleen al uit concurrentie-overwegingen.”

Dubbele vreugde bij SPOT

Bij SPOT Groningen, de overkoepelende organisatie boven Stadsschouwburg/De Oosterpoort heerst dubbele vreugde. ,,Waarmee wil je me als eerste feliciteren?”, vraagt directeur Nynke Stellingsma. Met de plek van de toekomstige nieuwbouw dan maar, voor de vervanger van De Oosterpoort, achter het Hoofdstation. ,,Mooi voor ons, mooi voor Groningen, en geweldig dat al onze plannen, doorgerekend en wel, zo goed zijn beoordeeld.”

En dan ook nog die vrijstelling van de dertigbezoekersmaatregel: ,,Heel mooi. We hebben ons, zoals alle theaters heel goed gedragen bij het naleven van de richtlijnen. Dat betaalt zich nu uit. Ik heb zelf in de commissie gezeten die het protocol voor de theaters en concertzalen opstelde. Soms dacht ik, jongens, moet dit écht zo ver gaan? Ja, dat moest. En het heeft gewerkt.”

In de provincie Groningen gaat het verder om Theater Geert Teis (Stadskanaal), vanBeresteyn (Veendam), De Klinker (Winschoten), Kielzog (Hoogezand), De Molenberg (Delfzijl), Barontheater (Opende), en het Forum, Vera, Simplon, Grand Theatre en Martiniplaza in Groningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu