Groningse ska-band Jammah Tammah wordt nieuw leven ingeblazen

Jammah Tammah Groove Express. Foto: Vera Groningen

Jammah Tammah Groove Express. Foto: Vera Groningen

De legendarische Groningse ska-band Jammah Tammah is terug van bijna twintig jaar weggeweest. Zonder medeoprichter en frontman Eddy Huizing, maar met het achtervoegsel Groove Express. Op zaterdag 29 april treedt de band op in Vera, Groningen.

Grooven deed het zeker tijdens de hoogtijdagen van het gezelschap dat tot buiten het land een graag geziene gast was op de podia. Van Lowlands tot Oerol en als voorprogramma van de Jamaicaanse Skatalites, overal en altijd wist Jammah Tammah samen met het publiek een feest te bouwen met aanstekelijke liedjes als Mien Vieze Dikke Hond en Polka Pech.

Nu pakt een aantal muzikanten de draad weer op. Ondertussen van middelbare leeftijd, maar wat zou het. In januari was er al een verrassingsreünie in EM2 waar een feest werd gehouden ter ere van het roemruchte podium De Bunker (aan de Hereweg). En dat smaakt gitarist Chris Garrit, de blazers Hans Sulmann (saxofoon) en Obed Brinkman (trombone), bassist Peter Millenaar en drummer Eric Poort naar meer.

Ja maar, toe maar

Hoeveel meer weet toetsenist Remko Wind nu ook nog niet, maar dat het niet bij het net aangekondigde optreden in Vera blijft, is hoogstwaarschijnlijk. Wind weet zelfs te vertellen dat Millenaar al met ideeën voor een nieuw lied aan kwam zetten.

Die Millenaar speelde eind jaren zeventig al met Poort in The Boobs en later dook hij na Roeg Toeg (Groningstalige punk) op in Boegies. Inderdaad, in die onvolprezen pretpunkband zong Eddy Huizing, de man met de bijnamen Speedy, Mouse en Piepke. Na Boegies startte Huizing met Thuur Caris een nieuwe band: Jammah Tammah, vrij naar ‘ja maar, toe maar’.

Hoewel Huizing live een jaar of tien de onnavolgbare en chaotische smaakmaker was, werd hij door de muzikanten op een zijspoor gezet. Dit gebeurde vooral om de muziek ook op cd aansprekender uit de verf te laten komen; de speelse gekte van Huizing was nu eenmaal moeilijk vast te leggen. Met meerdere vocalisten werd geprobeerd er wat van te maken op de laatste plaat U-Turn (2002).

Ska, rock en invloeden van de Balkan

,,Ons laatste optreden met Speedy is, uit mijn hoofd, in 2002 geweest”, vertelt Wind. ,,In Albertus Magnus.” Daarna probeerde de band nog wel van alles uit, maar knallen zoals het in de jaren negentig deed kwam er niet meer van. ,,Ik heb er heel lang last van gehad dat we min of meer uit elkaar zijn geklapt. Ik vond het echt een aderlating. Op oorlogssterkte waren we zo energiek en goed, dat was echt een niveautje hoger. Dan stoomden we door. Niet alleen met ska, maar ook met rock, invloeden van de Balkan, noem maar op.”

Of saxofonist Janfie van Strien ook weer eens aansluit, is afwachten. Indertijd was hij een van de belangrijkste songschrijvers, nu is hij actief met Amsterdam Klezmer Band. Trompettist Tigran Mansour is wel van de partij in Groningen waar ook zangeres C.T. Heida mee zal doen.

Jammah Tammah Groove Express treedt 29 april op in Vera, Groningen.