Groningse versie van filmfestival naar eigen recept

Rotterdam weer in teken filmfestival ANP

Wie zich verbaast over die verdwaalde zeecontainer bij het Groninger Forum: het is een minifilmzaal. Binnen zijn kortfilms en trailers uit 20 jaar IFFRiG te zien.

Wie zich verbaast over die verdwaalde zeecontainer bij het Groninger Forum: het is een minifilmzaal. Binnen zijn kortfilms en trailers uit 20 jaar IFFRiG te zien.

Nooit Meer Slapen

Deze Groningse ‘dependance' van het grote filmfestival in Rotterdam begint vandaag en duurt tot en met zondag. Openingsfilm is dit jaar dezelfde als die op het hoofdfestival, vorige week, Beyond Sleep, oftewel de goed onthaalde verfilming van Nooit Meer Slapen, W.F. Hermans' roman. Zoals de zoon van Hermans hoopte, maakte regisseur Boudewijn Koole een geheel eigen versie. ,,Let vooral op de zoemende muggen'', zegt programmeur Henk Klein Wassink van het Groninger Forum. Overigens zijn er voor de film alleen voor morgenmiddag nog kaartjes.

Klein Wassink heeft weer een stevige pot filmkijken achter de rug om een mooi programma te kunnen samenstellen. Hij toont in elk geval alle acht films die in Rotterdam meedingen naar de Tiger Award. Tot dit jaar waren dat er vijftien, voor Groningen nog te veel van het goede.

Beste Groningse film

Ook deze editie moet weer het echte festivalgevoel opwekken. Meer dan een reeks films dus. Zo komt onder anderen regisseur Rémy van Heugten van de Kalf-winnende film Glückauf donderdagavond voor een publieksinterview. De Bowie-clipavond, aangevuurd door verzamelgek Fenno (Nacht van de Popmuziek) Werkman in Vera zit al vol. Zo niet de inmiddels traditionele klassieker in de Der Aa-kerk. Dat is deze keer Pandora's Box van Georg Pabst, met de fameuze Louise Brooks als femme fatale – een stomme productie, maar veel subtieler dan de geestige bekkentrekkerij uit andere films in die periode. Met orgelbegeleiding van Geert Bierling.

Vrijdagavond om half tien is er nog zo'n vers blijvertje: de uitreiking van de prijs voor de beste Groningse film van het afgelopen jaar. Twaalf films, korte, zijn genomineerd. Zaterdagavond is er de ook al traditionele kortfilm-avond in een van de zalen (Klein Wassink: ,,Hoort er gewoon bij''), verdeeld in toegankelijke, experimentele en ‘late night'-films.

Kinetophone

En dan is er nog het Groningse trio Kinetophone, dat live de muzikale begeleiding verzorgt van de avant-gardistische, van seksuele en subversieve fantasieën overlopende film Un Chien Andalou van Luis Bunuel en Salvador Dali (even wegkijken als er in dat oog wordt gesneden) en ook van La Coquille et le Clergyman van Germaine Dulac.

Hoofdmoot natuurlijk het grote filmaanbod, met geheide successen als Room, The Idol en het vrolijk absurdistische Men & Chicken. De laatste is van regisseur Anders Thoman Jensen, van Adam's Apples, met ook nu weer Mads Mikkelsen in een hoofdrol.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu