Grunneger Laidjesfestival zoekt bekend en onbekend talent

Manlu won dit jaar de juryprijs van het Grunneger Laidjesfestival in het Der Aa-theater in Stad. foto archief dvhn

Voor het vierde Grunneger Laidjesfestival is de Grunneger Sproak op zoek naar zangers en zangeressen. Debutanten, maar ook gevestigde namen kunnen meedoen.

Het motto van het Grunneger Laidjesfestival zou kunnen zijn ‘kun je nog zingen, zing dan mee’. Kinst doe zingen? Geef die zulf din op!

Op 9 maart 2019, de maand van de streektaal (Meertmoand Streektaalmoand), vindt in het Der Aa-theater (A-kerkstraat 11, Groningen, aanvang 20.00 uur) voor de vierde keer het door De Grunneger Sproak georganiseerde Grunneger Laidjesfestival plaats. Liedjesschrijvers, zangers, zangeressen en bandjes brengen elk twee liedjes; live gespeeld, eigen werk in het Gronings of in een aanverwante Nedersaksische taal.

Aanstormend talent en gevestigde namen

De organisatie is op zoek naar artiesten. Aanstormend talent, maar ook gevestigde namen mogen meedoen. Dit jaar telde het festival zeventien deelnemers en won in een uitverkocht theater Manlu (Arie Drenth, de broers Marco en Dewi Veldman en Dion Bouwes) en ging de publieksprijs naar De Poedies (Ingrid Lambers, Janny Maat, Marchien Tinnen, begeleid door pianist Niek Lambers).

Het gaat, zoals de naam Laidjesfestival aangeeft, om de liedjes. Die moeten nieuw zijn, mogen niet op een geluidsdrager staan of al op radio/tv uitgezonden zijn geweest. Het liefst eigen werk, maar teksten van anderen mogen ook. Covers zijn dan weer uit den boze. De liedjes, twee stuks, moeten live voor het voetlicht worden gebracht en dat alles in het Gronings of een aanverwante taal in het Nedersaksisch.

Workshops en adviezen over Gronings

Het optreden op het podium van het Der Aa-Theater vindt plaats in een professionele setting (licht, geluid en aankleding), vooraf is er een soundcheck. Deelnemers krijgen workshops aangeboden en het is mogelijk om adviezen te vragen over het Gronings.

Deelnemende artiesten worden door een vakkundige jury beoordeeld; theaterregisseur, musicus en performer Peter Krabbenbos, zangdocente en zangeres Erna Moragues en Grunneger dichter, schriever en columnist van deze krant Tonko Ufkes. De organisatie werkt met stagiaires van de kunst en media-opleiding van het Noorderpoort College.

Optreden op de tiende Dag van de Grunneger toal

In aanloop naar het festival worden deelnemers ondersteund door professionele tekstschrijvers/vertalers bij het maken van (nieuwe) Groningstalige teksten. De winnaar of winnares wordt in de gelegenheid gesteld om op te treden op de tiende Dag van de Grunneger Toal op 16 maart 2019. Kandidaten kunnen zich opgeven tot en met 15 januari 2019 via [email protected] .

De aanmeldperiode is verlengd om iedereen in deze drukke feestmaand gelegenheid te geven om zich in te schrijven. Op de websites van de Grunneger Sproak (www.degrunnegersproak.com) en het Der Aa-theater (www.deraatheater.nl) staan informatie en voorwaarden om mee te mogen doen.

Nieuws

Meest gelezen

menu