Hans Rikken met uit 24 grote eikenhouten bogen bestaande sculptuur (en meer) in Der Aa-kerk in Groningen

Schaalmodel van 'Weet de Zon van de Schaduw' van Hans Rikken. Foto: Eigen foto

Beeldhouwer Hans Rikken werkte een jaar aan de grote houten sculptuur ‘Weet de Zon van de Schaduw’. Dit werk staat vanaf 14 augustus centraal in een gelijknamige expositie in de Der Aa-kerk in Rikkens woonplaats Groningen.

De grote houten sculptuur Weet de Zon van de Schaduw is ontstaan vanuit Rikkens fascinatie voor de zwarte reiger. Het werk bestaat uit 24 grote eikenhouten bogen.

Rondom het beeld is in het koor en de kooromloop van de kerk ander werk te zien uit het oeuvre van Hans Rikken. Er worden foto’s en modellen van gerealiseerde kunstopdrachten getoond en is er een ‘atelierkast’ met kleinere beelden.

Kunstwerken in openbare ruimte

Hans Rikken heeft na zijn afstuderen aan de AKI in Enschede in 1980 veel veel kunstwerken in de openbare ruimte gerealiseerd, onder andere in Zwolle, Deventer, Rotterdam, Enschede en Veendam.

Voor zijn eigen stad maakte hij - als ode aan de graficus Hendrik Nicolaas Werkman - De Werkmanbrug . Deze stalen ‘hangbrug’ staat in de Soendavijver langs de Bedumerweg.

Naast monumentaal werk maakt hij kleinere beelden van steen, hout, messing en brons of een combinatie daarvan.

Bij de expositie is een grafisch beeldenboekje over het maakproces van Weet de Zon van de Schaduw te koop, vormgegeven door Magdalena Stoeva.

De expositie loopt tot en met 23 augustus.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu