Heel seizoen lang geen theater of concerten in Noord-Nederland bij 'anderhalvemetersamenleving'

Theaters en concertzalen zullen heel het seizoen 2020/2021 dichtblijven als anderhalve meter onderlinge afstand de norm blijft om het coronavirus te overwinnen.

Daniël Wever, hier voor De Molenberg in Delfzijl, ziet een heel seizoen verloren gaan.

Daniël Wever, hier voor De Molenberg in Delfzijl, ziet een heel seizoen verloren gaan. Foto: Archief/DvhN

Die verwachting spreken de noordelijke theaterdirecteuren Daniël Wever (De Molenberg, Delfzijl), Natalie Straatman (De Winsinghhof, Roden) en Leo Hegge (De Klinker, Winschoten) uit. Het is om meerdere redenen ondoenlijk om bij die norm een voorstelling of concert onderdak te bieden.

Nieuwe afspraken worden onmogelijk

Wever: ,,Door de vereiste anderhalve meter tussenruimte is maximaal een kwart van de stoelen te benutten. Stel ik heb een afspraak voor zesduizend euro gemaakt met een impresariaat en ik mag ineens veel minder mensen een kaartje laten kopen. Dan zal ik opnieuw moeten onderhandelen. Maar dat impresariaat kan dan natuurlijk onmogelijk zeggen: natuurlijk, dan doen we het wel voor 1500 euro.”

Bovendien is de het maken en de presentatie van voorstellingen, concerten en optredens dan op zich sowieso onwerkbaar. Artiesten moeten op het toneel of het muziekpodium net zo goed anderhalve meter van elkaar wegblijven. Wever: ,,Een solovoorstelling of -concert, een cabaretier, dat zou in principe kunnen. Maar dan nog zit je met die genaakte prijsafspraken.”

Geen publiek maar lege gaten

Straatman: ,,En met het gebrek aan beleving. Artiesten hebben dan geen publiek voor zich, maar lege gaten. Dat werkt niet.” Ook voor de foyers ontstaat een onmogelijke situatie. ,,Hopeloos. In Roden zou alleen de bioscoop kunnen doorgaan, met dertig mensen per voorstelling en zo’n film moet dan drie keer per dag draaien zodat er toch nog voldoende publiek in kan .”

Wever: ,,Ook ik zou niet weten hoe we onze bezoekers al na de ingang en in de foyer op afstand van elkaar moeten houden. Wij zullen er zeker geen ingrepen voor plegen waarvoor we moeten investeren: komend seizoen is het laatste in de oude Molenberg. Dan gaat het gebouw plat en komt er een nieuw theater.”

Binnen enkele weken aan de latten

In al hun onzekerheid bouwen de theaters toch toe naar het nieuwe seizoen. Wever: ,,We gaan gewoon door met onze brochure, want je weet nooit wat er gebeurt.” En dan: ,,Het is een boude uitspraak, maar ik vrees dat als versoepeling van de coronamaatregelen onmogelijk is, de theaters komend seizoen in het hele land dichtblijven. En als we niet snel meer zekerheid hebben en dus de kaartverkoop niet kunnen starten, dan hangen veel theaters binnen een paar weken sowieso aan de latten.”

Straatman heeft net via een videogesprek met haar medewerkers gesproken over het doemscenario van de anderhalvemeter-maatschappij. ,,Tegen mijn bestuur heb ik gezegd: tot de zomer redden we het nog wel. Maar vanaf september wordt het onhoudbaar. We zouden dan ook geen verhuringen meer kunnen doen. Dan is het over.”

Online gaat de beleving verloren

Straatman, Wever en Leo Hegge zitten samen in een crisisteam van noordelijke theaters. Hegge is daarnaast de noordelijke vertegenwoordiger in de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. ,,De directeur van het Concertgebouworkest rekende al de onmogelijkheid voor om bij hem voor zo’n klein publiek een concert met een gerenommeerd orkest te laten doorgaan.”

En dat is de algemene toon. Hegge: „In Sneek zei theaterdirecteur Wiebren Buma direct over die anderhalve meter: ‘Geen optie. Dan gaan we niet meer open’. En bij al die pogingen met online-voorstellingen gaat de beleving verloren. Dat is televisie, dat is geen theater.” Wever: ,,Theater is iets wat je samen wilt beleven.”

Nog een tijdje uit te zingen

Veel zalen zijn zelfs al direct in grote problemen gekomen, zoals Het Nationale Theater in Den Haag. Wever: ,,Op ons is door de gemeente dit jaar gelukkig niet bezuinigd. We kunnen de vaste lasten en salarissen nog wel even betalen. Dat wordt anders wanneer versoepeling van die anderhalve meter uitblijft.”

Ook De Klinker zingt het nog wel even uit, zegt Hegge. ,,Dankzij de gemeentesubsidie nog wel tot het einde van het jaar. Voorlopig hoop ik, misschien tegen beter weten in, dat we op 1 september toch groen licht hebben. Ik las dat er nu echt zicht is op een goed vaccin. Als dat inderdaad deugt, zijn er tot september nog vier maanden om de vaccinatie uit te rollen.”

Dat moet dan alleen snel helder zijn, in verband met gemaakte en te maken afspraken met de producenten. Hegge: ,,Eerst maar afwachten wat premier Rutte volgende week dinsdag gaat zeggen.”


Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu