Hendrik de Vriesstipendia voor kunsttalenten Leonard Witte en Ivo Smit uit Groningen

Leonard Witte en Ivo Smit zijn door cultuurwethouder Berndt Benjamins van de gemeente Groningen (midden) uitgeroepen tot winnaar van het Hendrik de Vriesstipendium. Foto: Ronnie Zeemering

Leonard Witte en Ivo Smit hebben op basis van ingediende plannen het Hendrik de Vriesstipendium voor respectievelijk beeldende kunst en literatuur 2021 gewonnen.

Dat heeft cultuurwethouder Berndt Benjamins van de gemeente Groningen zaterdag bekendgemaakt. Het Hendrik de Vriesstipendium is een jaarlijks terugkerende aanmoedigingsprijs voor jonge, professionele en talentvolle Groninger kunstenaars, bedoeld om hun artistieke ontwikkeling te stimuleren. De winnaars ontvangen elk een geldprijs van 6000 euro, waarmee zij hun ingediende plannen kunnen uitvoeren.

Een jury onder voorzitterschap van Agnes Winter noemt de kwaliteiten van beeldend kunstenaar Leonard Witte ‘ijzersterk en heel authentiek’. ,,De kunstenaar trekt zich weinig aan van modes binnen de kunst en blijft onvermoeid doorwerken aan het scheppen van een eigen universum”, aldus de jury die in Witte ‘een van de opvallendste talenten in de beeldende kunst in Groningen’ ziet.

‘Radicaal, experimenteel en authentiek’

Het plan voor een literair werk van Ivo Smit wordt omschreven als radicaal, experimenteel en authentiek. Volgens de jury zijn de plannen van Smit ‘meeslepend’. ,,Zijn plan lijkt een opmaat naar een gesamtkunstwerk, waarin oude en nieuwe werelden samenkomen. Het zijn daarbij vooral de wilde creativiteit en het vermogen om een eigen universum te creëren die de jury overtuigden om deze winnaar uit te roepen.”

Voor de stipendia waren dit jaar vijf beeldend kunstenaars en drie literaire talenten genomineerd. In de tentoonstelling De droom van het kunstenaarschap in Kunstpunt Groningen is tot en met 14 januari eerder en recent werk van alle genomineerden te zien. Via een stembus in de tentoonstelling of via kunstpuntgroningen.nl/stem kan tot 11 januari worden bepaald welke genomineerde een publieksprijs van 1000 euro verdient.

Nieuws

menu