Henk Binnendijk (1953-2020) was coryfee van RTV Noord: Een pure radioman die wist wat hij wou en dat ook uitvoerde

Henk Binnendijk was journalist, presentator, gespreksleider en webmaster bij Radio TV Noord.

Hij had een Engels gevoel voor humor, maar was ook iemand die vond dat het op zijn manier moest en niet anders. Radiomaker Henk Binnendijk, een carrière lang heel belangrijk voor RTV Noord, is woensdag overleden. Hij wist pas sinds deze zomer dat hij ongeneeslijk ziek was.

,,Hij was het geweten van RTV Noord”, zegt oud-directeur/hoofdredacteur Roel Dijkhuis. Humor of niet: ,,Het móest goed zijn. Je mocht ‘t niet wagen om je er met een jantje-van-leiden van af te maken. Henk had soms het mes in de bek. Maar daarbij was hij voor zichzelf net zo streng als voor de anderen.”

Jurgen van den Berg, al sinds 1998 actief in Hilversum en sinds 2016 presentator van het NOS Radio 1 Journaal in de ochtend, liep in 1987 stage bij RTV Noord, om er te blijven hangen . ,,Ik heb veel aan Henk te danken. Veel van hem geleerd. Echt een heel goede radiomaker. Na mijn vertrek hadden we alleen nog sporadisch contact. Maar toen hij wist dat hij ziek was, kwam hij naar me toe. We hadden in onze Noord-tijd wel eens met de koppen tegenover elkaar gestaan. Daar wilde hij nu nog zijn zijn excuses voor aanbieden. Man, dat was helemaal niet nodig! We waren allebei even eigenwijs.”

Het was misschien een tekenend moment voor Binnendijks zachtheid onder zijn soms strenge buitenkant. ,,Bij mijn vertrek naar Hilversum stonden de tranen in zijn ogen”, zegt Van den Berg. ,,Hij vond het zo goed dat ik die stap zette. Dat had hij ook moeten doen, zei hij erbij.”

Wat Binnendijk verzon maakte hij ook

Het waren dus tranen om het vertrek van een collega, maar ook om een gemiste kans. Terwijl Binnendijk er juist om bekend stond dat hij (waar)maakte wat hij bedacht. Zoals de Mevrouw de Jager Show , het belprogramma Altijd wat Anders , en tv-programma’s als De Bijrijder , met de camera op zijn eigen bijrijdersstoel de provincie Groningen door, en Toeters en Bellen , het komische autoprogramma met Rob Mulder en garagehouder Jan Boonstra.

Want hoewel Binnendijk als jonge journalist op en top radioman was toen hij midden jaren 70 de studio op het Martinikerkhof binnenliep, was hij het die bij ‘Noord’ de website in 1998 en samen met Roel Dijkhuis ook de tv-tak in 1995 moest opzetten. ,,Ik wist van niks”, zegt de laatste. ,,Ik moest iemand naast me hebben die ik blindelings vertrouwde. En dat was Henk. Ook al wist ook hij van niks. Maar Henk had altijd ideeën, altijd een visie, waar het heen moest. En we hadden het geluk dat er via OOG een hoop technici bij ons kwamen. Plus een goeie presentatrice. Cunera van Selm.”

‘Geld op de bank, daar heb je niks aan’

Ook zij, nog steeds actief bij RTV Noord, omschrijft hem als een man met verschillende kanten. ,,Maar hij was bovenal toch heel lieve man. Toen mijn zoon Mick was geboren, nam hij speciaal voor mij een Grizzlyknuffel mee uit Amerika. Toen wij thuis voor de vraag stonden of we een huis moesten kopen, en sterk twijfelden, want ‘t kostte zo veel en zo, zei Henk: ‘Doen! Geld op de bank, daar heb je niks aan’. Toen we dat huis eenmaal hadden, kwam hij direct met een boek over moestuin aanzetten.”

Maar irritant kon Binnendijk ook zijn, beaamt Van Selm. ,,Dan vonden collega’s ‘s ochtends hun geschreven tekstbijdragen terug in hun postvakjes. Daarop had Henk in zwierige halen rood omcirkeld wat hem niet aanstond, of wat fout was. Altijd weer. Dat viel niet zo lekker. En toen er bij het begin van ons tv-tijdperk van alles misging, en de start steeds werd uitgesteld, en jullie daar als krant rotstukken over schreven, was het ook niet best. Op een gegeven moment kwam hij binnen, met een hoofd, ik dacht dat er iemand dood was. ‘Kortsluiting’, gromde hij. ‘Apparatuur stuk’.”

Toch zullen bij Van Selm vooral zijn positieve kanten beklijven. ,,Henk gaf je vertrouwen. Ik ben nogal onzeker. Henk zei dan altijd, heel rustig: ‘Toe maar, dat kun je best’. Dat was heel fijn.

Humoristisch maar ook eigenwijs

De kwalificatie ‘Engelse humor’ komt van Dijkhuis. ,,Zéker kon je met hem lachen”, beaamt Binnendijks collega van het eerste uur Maarten Beurskens. ,,We zijn indertijd op exact dezelfde dag begonnen. Henk via de School voor de Journalistiek , ik vanuit een Overijssels programma van wat toen nog de RONO was. Maar naast geestig was hij vooral super eigenwijs. Had Henk iets in zijn hoofd, dan was dat er nauwelijks uit te rammen.”

Hoe groot het verschil van inzicht ook was, ze kwamen altijd weer bij elkaar. Beurskens: ,,Hij wist gewoon wat hij wilde. En alles wat we verzonnen, konden we ook maken. Het was een prachtige tijd. Henk was van de creatieve ideeën. Die wilde hij ook per se zelf uitvoeren. Ik bleef liever wat op de achtergrond. Zoals in het juridische programma O, zit dat zo met de jurist Bernt Hugenholtz”. Beurskens en Binnendijk trokken samen nog twee jaar voor de helft van de werkweek op als freelancers, waarbij ze onder meer de Volkskrant van noordelijke kopij voorzagen. Totdat Binnendijk de tv-poot bij Noord moest helpen opzetten.

‘Nu heb ik een keer pech’

Mischa van den Berg, ruim tien jaar hoofdredacteur van de omroep, schoot Henk Binnendijk begin juli van dit jaar aan, toen deze had gesproken bij de uitvaart van Rens van Stralen, ook al een te vroeg overleden RTV Noord-man. Binnendijk was op dat moment drie jaar met pensioen. ,,Ik vroeg hoe het met hem ging. Henk antwoordde: ‘Daar hebben we het binnenkort nog wel eens over’. Had hij net gehoord dat hij ziek was. Darmkanker, laatste stadium. Hij was er heel nuchter over. Henk zei: ‘Mijn hele leven ben ik een geluksvogel geweest. Nu heb ik een keer pech’.”

De hoofdredacteur plaatst Binnendijk in de top van radioland. ,,Hij begreep de essentie. Radio maken is niet alleen uitzenden, het moet luisteraars een huiskamergevoel geven. Henk was altijd op zoek naar de juiste toon. Hij kon dat als de besten. Zoals Felix Meurders dat ook kan. En hij bleef zich altijd ontwikkelen. Samen met Rens heeft hij onze online-tak aangejaagd. Hij gaf je altijd het gevoel dat we samen ergens aan bouwden.”

Tot slot, een fles wijn

Henk Binnendijk had een bijzondere afscheidsgroet in petto. Mischa van den Berg: ,,Vrienden en collega’s met wie hij nauw heeft samengewerkt, bezorgde hij een fles wijn. Hij wilde dat we die zouden opdrinken zodra hij was overleden.” Jurgen van den Berg: ,,De fles staat hier bij mij thuis in een kamer. Ik zal hem vanavond met mijn vriendin tot me nemen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu