Herstart Stadsschouwburg Groningen op 1 juni met Marcel Hensema's 'Mijn Ede'

Marcel Hensema met Mijn Ede voor steeds maximaal 25 bezoekers. Foto: Reyer Boxem

Marcel Hensema geeft op 1 juni, tweede pinksterdag, de herstart van het theaterleven in de Stadsschouwburg Groningen kleur met Mijn Ede.

De Groningse acteur speelt zijn succesvoorstelling die dag drie keer. Dat doet hij op 2 en 3 juni nog eens. Hij speelt daarna Mijn Ede op 13 juni drie keer in VanBeresteyn in Veendam.

In verband met de door corona opgelegde beperkingen worden er per voorstelling dertig bezoekers toegelaten. Zij zitten, met onderling zeker anderhalve meter afstand, niet in de zaalstoelen maar op het toneel waar Hensema speelt. Dat is per 1 juni het maximum aantal toegestane bezoekers in een zaal, exclusief het personeel. Na 1 juli zijn dat er honderd.

Huis, tuin en keuken-voorstelling

Mijn Ede was de eerste van tot nu toe vier solovoorstellingen die Hensema heeft gedaan. Nu zijn vierde Alles in de Hens als grotezaalproductie door corona is lamgelegd, heeft Hensema Mijn Ede opgepikt. Deze bood hij allereerst aan als huis-, tuin en keukenvoorstelling, voor maximaal vier toeschouwers. In mei heeft Hensema al op 26 plekken gespeeld. Hij heeft tot eind juni honderd aanvragen staan.

Hensema: ,,Fantastisch om te doen. Ik had niet gedacht dat ik het zo leuk zou vinden. Al die verschillende plekken, van volksbuurten tot villa’s, van kleine flatjes tot grote tuinen. Telkens totaal verschillend publiek. En mensen praten gewoon terug hè. Zo leuk, die interactie. Heel intiem ook.”

Dit houdt dus niet op met corona. ,,Ik denk inderdaad dat ik het erbij wil blijven doen. Niet elke week hoor, maar zo nu dan.”

Met Mijn Ede gaat hij na zijn Groningse speelbeurten door naar Amsterdam. Daar staat Hensema, nog voor Veendam dus, drie dagen in Theater DeLaMar. Het is voor de tweede keer dat Hensema de Groningse schouwburg ‘heropent’. In 1984 speelde hij als 14-jarige een van de hoofdrollen in Een beest is een beest is een beest , de voorstelling waarmee de toen net geheel gerenoveerde schouwburg werd heropend, in het bijzijn van toenmalig koningin Beatrix.

Zaterdag verkoop

De kaartverkoop voor Mijn Ede in Groningen begint op zaterdag 23 mei om 10.00 uur, via https://www.spotgroningen.nl/ . De voorverkoop voor Veendam is al begonnen: https://www.vanberesteyn.nl/ .

Nieuws

Meest gelezen

menu