Het Gouden Viooltje gaat dit jaar naar Noisia’s Thijs de Vlieger

Thijs de Vlieger. Foto Reyer Boxem

Thijs de Vlieger wordt zaterdag 15 februari onderscheiden met Het Gouden Viooltje, de belangrijkste klassieke-muziekprijs van Noord-Nederland.

De Vlieger, een van de leden van het Groningse drum-‘n-basstrio Noisia, krijgt de prijs tijdens een concert van het Noord Nederlands Orkest in de Groningse Oosterpoort. Hij is de eerste niet klassiek geschoolde musicus die de muziekprijs ontvangt.

‘Creatieve duizendpoot’

Volgens de jury is De Vlieger, die met Noisia wereldfaam verwierf in de dancewereld, ‘een creatieve duizendpoot die experimenteert en zoekt naar nieuwe geluiden en vormen, waarin hij verschillende muzikale werelden bij elkaar wil brengen’.

Geroemd worden ‘ grensoverschrijdende projecten ’, zoals zijn samenwerking met het NNO in popclub Vera, enkele jaren geleden, zijn muziek voor dansvoorstellingen, en het strijkkwartet met elektronica, dat hij vorig jaar schreef met vrienden van het Prins Claus Conservatorium.

Wereldpremière Eclipse in Assen

Zijn nieuwste project is Eclipse , een compositie voor orkest, cello en elektronica, die hij in het kader van het Beethoven-jaar schreef voor het NNO en dat volgende week drie keer wordt uitgevoerd, onder meer bij de prijsuitreiking in Groningen.

De wereldpremière van Eclipse is donderdag 13 februari in DNK in Assen en een dag later klinkt het stuk in De Harmonie in Leeuwarden.

De jury van Het Gouden Viooltje, die onder leiding staat van Marcel Mandos, de artistiek leider van het NNO, spreekt de hoop uit dat de toekenning van de prijs De Vlieger stimuleert om zijn uitstapjes in de nieuwe, gecomponeerde muziek voort te zetten.

Peter Dijkstra, Simone Lamsma en anderen

Het Gouden Viooltje – een gouden wisselspeldje en 2000 euro – is een prijs voor uitzonderlijk muzikaal talent uit Friesland, Groningen of Drenthe, dat internationaal aan de weg timmert. Eerdere winnaars zijn dirigent Peter Dijkstra, violiste Simone Lamsma, blokfluitist Erik Bosgraaf, de sopranen Karin Stroobos en Annemarie Kremer, en de componisten Jacob ter Veldhuis en Joep Franssens.

Nieuws

Meest gelezen

menu