Het Groninger Museum breidt Henk Melgers-collectie uit met afwijkend schilderij 'Twee Naakten'

'Twee Naakten van Henk Melgers. Foto: Heinz Aebi

Het Groninger Museum heeft het schilderij ‘Twee Naakten’ van Henk Melgers 1899-1973) gekocht. Het museum spreekt van een waardevolle toevoeging aan de collectie.

Het Groninger Museum had al enkele schilderijen en veel grafiek van Henk Melgers in bezit. Het nu aangekochte werk, uit 1926, wijkt af van Melgers’ reguliere werk uit die periode.

Waar de nadruk meestal op het sociale vlak lag, met bijvoorbeeld zwoegende arbeiders, toont Twee Naakten toont twee figuren, die ogenschijnlijk geen contact met elkaar hebben.

Een vrouw zit naakt in een groene stoel. Een man draagt enkel een rood sportbroekje. Beiden kijken naar links het beeld uit. De achtergrond is felblauw, geflankeerd door twee witte gordijnen met daarvoor een vaas met grote klaprozen.

De Ploeg

Henk Melgers was van 1925 tot eind jaren ‘30 lid van kunstenaarsvereniging De Ploeg, maar zijn betrokkenheid was wisselend. Hij woonde in die periode maar twee jaar in Groningen, en was ook lid van andere kunstenaarskringen, zoals de Socialistische Kunstenaars Kring en De Onafhankelijken.

Twee Naakten komt uit de periode waarin hij in Groningen werkte en actief bij De Ploeg betrokken was.

Begin 2021 weer te bewonderen

Het werk trok in de tentoonstelling Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928 , in 2018 te zien in het Groninger Museum, de aandacht van het publiek. De verwachting is dat het vanaf begin 2021 weer in het museum te bewonderen is.

De aankoop was mogelijk dankzij steun van de Vereniging Vrienden van het Groninger Museum.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu