Het Pauperparadijs komt zéker weer naar Veenhuizen, ook al zijn die eerste 20.000 kaarten nog niet verkocht

Scène uit Het Pauperparadijs, met Dragan Bakema als Johannes van den Bosch, stichter van de Maatschappij van Weldadigheid. Foto: Reyer Boxem

Het Pauperparadijs speelt deze zomer opnieuw zeker vijftig keer in Veenhuizen. Het ‘ja’ is er gekomen, hoewel het aantal van 20.000 verkochte kaarten vóór 1 januari niet is gehaald. En dat was lang een voorwaarde.

De teller is blijven steken op 15.000 stuks. Toch durven de Stichting Het Pauperparadijs en haar raad van toezicht het risico aan. Producent Wolter Lommerde: ,,We hebben de afgelopen week indringend met elkaar gesproken. We wilden per se streng zijn voor onszelf. Maar we weten dat veel mensen pas op een laat moment besluiten dat ze naar een voorstelling willen. Dus is 15.000 verkochte tickets bepaald niet slecht.” Spannend was het wel, geeft hij toe.

‘Het was geen marketingtruc’

Het vooraf prijsgeven van die ondergrens van 20.000 kaarten was absoluut geen marketingtruc, verzekert Lommerde. ,,We wilden zekerheid inbouwen. Dit is een erg dure productie. Bij tienduizend onverkochte kaarten zit je zomaar met een tekort van vier ton. Dat kunnen we ons niet veroorloven. De stichting wil geld kunnen steken in nieuwe projecten, niet in mislukkende hernemingen. Al 130.000 mensen hebben de voorstelling gezien. Logisch toch, dat je dan je even stevig afvraagt hoeveel daar nog bij kunnen?”

Wel wees eerder publieksonderzoek uit dat er nog zo’n 300.000 potentiële bezoekers zijn voor de voorstelling. ,,Die geschatte belangstelling, de toch al 15.000 verkochte tickets, plus het enthousiasme van de gemeente, de ondernemers in de regio en het Gevangenismuseum, maakt dat we het laten doorgaan.” Die ondernemers hebben onlangs de stichting Vrienden van Het Pauperparadijs in de benen geholpen, die voor een deel garant staat voor de productie.

De laatste week liet een eindsprint zien in de kaartverkoop. Lommerde: ,,Het liep dan ook tegen het einde van de earlybird-verkoop, tickets met korting dus. Hoe je het ook wendt of keert, kaartjes voor producties als deze zijn prijzig. De tweederangs kaartjes gingen dan ook ‘t hardst.” De vergunningen voor de speelperiode zijn inmiddels aangevraagd en liggen bij de gemeente Noordenveld, die al in een vroeg stadium bij de plannen werd betrokken. Gelet op verloop van de eerdere speelseizoenen lopen lijken die aanvragen niet bijster veel risico te lopen.

Het Gevangenismuseum is blij met de terugkeer

Het Pauperparadijs stond in 2016 en 2017 ook al op de binnenplaats van het Gevangenismuseum, om de zomer erna te verhuizen naar Carré in Amsterdam. De voorstelling, door Tom de Ket gemaakt op basis van het gelijknamige boek van Suzanna Jansen, behelst een familieverhaal spelend in de negentiende eeuw, ten tijde van de deportatie van duizenden ‘paupers’ naar Drenthe. Op initiatief van Johannes van den Bosch moest hun daar in inrichtingen beschaving worden bijgebracht, met daardoor kans op een beter leven. Dat werd een fiasco: de paupers leefden onder erbarmelijke omstandigheden en raakten nog sterker gestigmatiseerd dan ze al waren.

Directeur Peter Sluiter van het Gevangenismuseum is enthousiast over de reprise. ,,De voorstelling vertelt in een muzikaal-theatrale vorm hetzelfde verhaal als wij doen in een museale vorm. En dat op de plek waar het zich allemaal ook echt heeft afgespeeld.” Sluiter werd al in de zomer benaderd door de stichting. ,,De gemeente Noordenveld verdient een pluim voor haar inzet. Burgemeester Klaas Smid heeft zich heel sterk gemaakt voor een nieuwe voorstellingenreeks.”

Na de zomer begint de verbouwing

Zo brengt de voorstelling het museum opnieuw onder de aandacht. Na de zomer start een verbouwing, die het verhaal over de bewoners van Veenhuizen en dat van de strafoplegging en de uitvoer ervan uit elkaar trekt. Daarbij worden onder meer depots en kantoorruimten ontruimd en bij het museale deel getrokken. Sluiter: ,,De planning was al zo dat verbouwing en voorstelling in 2020 elkaar niet in de weg zouden zitten. Voor nog een keer Pauperparadijs in 2021 was dat een ander verhaal geworden.”

De hoofdrollen worden gespeeld door Dragan Bakema (Johannes van den Bosch), Myrthe Burger (Cato), Steyn de Leeuwe (Teunis) en Tom de Ket (Verteller). Verder zijn Lavalu en Gerhardt Heusinkveld met hun Pauperband opnieuw present.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu