Het Verbond: Wat begon als slim festival in coronatijd, met weinig bezoekers langs diverse theaterplekken, wordt een blijvertje (en vernieuwt zich)

Wat scheelt: nu had het kwartet van Het Verbond veel meer tijd dan de krap twee maanden waarin vorig jaar een coronaproof theaterfestijn-langs-diverse-locaties uit de grond werd gestampt. Dat slimme initiatief in tijden van nood krijgt komend weekend een vervolg in Groningen.

Het Verbond: Jolien Akkerman, Siebren de van der Schueren, Anniek Akkerman en Tim van der Molen (vlnr).

Het Verbond: Jolien Akkerman, Siebren de van der Schueren, Anniek Akkerman en Tim van der Molen (vlnr). Foto: Het Verbond

En bij dat enkele vervolg zal het niet blijven. Het viertal is al bezig met de toekomst. ,,Het voordeel van meer voorbereidingstijd is dat we nu kerken als speellocaties kunnen inzetten. Er zijn voorstellingen in de Nieuwe Kerk, de Lutherse Kerk en de Doopsgezinde Kerk. Dat hadden we vorig jaar al gewild, maar we waren te laat om ’t te kunnen regelen”, zegt Tim van der Molen. ,,En ook de zalen zaten al vol.”

Kleine voorstellingen in een grote ruimte

Wat is gebleven, want wat beviel, zijn de kleine groepen langs in omvang bescheiden producties. Die kerken had Het Verbond dus eigenlijk al direct na de oprichting gewild. ,,Kleine voorstellingen voor een klein publiek in zo’n grote ruimte, dat zorgt ongetwijfeld voor een bijzondere dynamiek. We willen graag ervaren hoe dat voelt.”

Samen met Anniek en Jolien Akkerman en Siebren de van der Schueren vormt Van der Molen Het Verbond. Het concept komt er kort en goed op neer dat je voor een van de drie dagen een kaartje koopt voor een voorstelling van je voorkeur, om er vervolgens twee bij te krijgen, maar welke, dat is een verrassing. Ze zijn alle op maximaal tien minuten lopen van elkaar in de Groningse binnenstad.

Dus wie wil aanhaken, gaat naar de website van Het Verbond , kiest een voorstelling uit en merkt het verder wel. Alle acts en locaties staan op die site, maar niet wat waar wordt gespeeld. De startlocatie van de drietrapsroute krijg je doorgespeeld na de aanschaf van een ticket.

Op zoek naar het experiment

Niet alleen zijn er nieuwe locaties en is de programmering uitgebreid, ook zitten er compleet nieuwe makers tussen. Van der Molen: ,,Het Verbond zoekt het experiment op. Er is bijvoorbeeld een voorstelling van drie vrouwen die iets uit te zoeken hadden met theater. Lieke van den Krommenacker heeft voor het eerst een stuk geschreven, dat wordt geregisseerd door de nieuwkomers Aranka Plante en Fenna Smits, de eerste docent theateropleiding in Leeuwarden, de tweede beginnend bij de regieopleiding bij Vrijdag.” Van den Krommenacker werkte als journalist voor deze krant, schrijft onder meer voor de VPRO-gids en is een bekend gezicht op festivals waar ze op verzoek liefdesbrieven schrijft.

Verder spelen bekende namen als De Noorderlingen, Zuhause, Noorderpoort samen met De Steeg en het onder de vleugels van het NNT ontwikkelde nieuwkomerscollectief Bab Ad-daar. Daarnaast staan op het programma onder anderen de spoken word-artiest Charlotte Beerda, het ‘biodynamische kunstenaarscollectief’ Het Kanaal (met een muziektheatervoorstelling) en een bijzondere, speciaal voor Het Verbond samengesmolten combinatie van drie Groningse studentenverenigingen: Guts, Groninger Studenten Toneel en A-Way.

Later uitbreiden met talkshows

Van der Molen: ,,De Dames Slier hebben hun voorstelling Het is de schuld van alle anderen , gemaakt voor Noorderzon, uitgebreid voor het Verbond.” En dan zijn er de projecten van Nina Iggy & Jos Jacob (cross-over van beeldende kunst en performance), Roux (Nathalie en Sander Roux) met een theatraal onderzoek naar kleine dingen die groot aanvoelen, en Philipp Cahrpit die een solovoorstelling speelt over loslaten, in een regie van Lotte Lohrengel (De Noorderlingen).

Voor de toekomst wil Het Verbond als randprogrammering talkshows organiseren waarin theater maken centraal staat. Van der Molen: ,,Met nadruk op het maakproces.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Groningen
Theater
menu