Het Luthers Bach Ensemble uit Groningen bezingt de lichaamsdelen van Jezus. Bekijk hier de voeten en het hart

Het Luthers Bach Ensemble nam in maart de Membra Jesu Nostri van Buxtehude op. De muziek is (deels gratis) te beluisteren via YouTube.

Tymen Jan Bronda.

Tymen Jan Bronda. Foto: Siese Veenstra

Ook het Luthers Bach Ensemble hoopt binnenkort weer live voor publiek te kunnen optreden. Er staan verschillende projecten met potlood en vraagtekens genoteerd in de agenda van het Groningse barokensemble. Daaronder een klein festival in juni rond Jan Pieterszoon Sweelinck, die 400 jaar geleden overleed.

Wie niet zo lang wil wachten, kan op het YouTube-kanaal van het ensemble terecht. Daarop staat sinds anderhalve week een schitterende opname van de Membra Jesu Nostri die Dieterich Buxtehude in 1680 componeerde. In deze zevendelige cantatecyclus, die het LBE in maart opnam, worden de gepijnigde lichaamsdelen van de gekruisigde Christus op plastische wijze bezongen.

Kwaliteit kost geld

Het LBE doet niet mee aan de in coronatijd oplevende gewoonte om alle muziek gratis weg te geven via internet. Dat is begrijpelijk en valt te prijzen. Kwaliteit kost immers geld, al vergeten we dat soms door al die gratis online concerten. Als teaser is twee weken geleden wel de eerste cantate over Jezus’ voeten voor de betaalmuur gezet.

Sinds vorige week is ook de zesde cantate, over Jezus’ hart (met vijf viola da gamba’s in de begeleiding), gratis te zien en te beluisteren. Daar blijft het bij. Wie het complete werk tot zich wil nemen (het duurt ongeveer een uur), moet 10 euro betalen. Daarbij krijg je als extraatje een filmpje waarin de musici wat vertellen over de achtergronden van de compositie.

Het barokorgel van de Lutherse kerk

Het is het geld zeker waard: de vijf zangers (stuk voor stuk schitterende stemmen) en de uitstekende instrumentalisten musiceren vanaf het balkon van de Lutherse kerk in Groningen, waar Robert Koolstra het grote, nieuwe barokorgel bespeelt (prachtig, die diepe orgelklank!), terwijl artistiek leider Tymen Jan Bronda dirigeert.

De wonderlijke, even lichamelijke als mystieke teksten over Christus’ voeten, knieën, handen, zijde, borst, hart en hoofd worden prachtig muzikaal vormgegeven, met fraaie harmonieën en schurende dissonanten. Het is de bedoeling dat er later dit jaar een album van deze opname verschijnt, waarop ongetwijfeld de bijgeluiden zijn weggewerkt. Iets om naar uit te kijken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu