Smaakvol Theater in Assen met Brigitte Heitzer en René van Kooten: 'Uit liefde voor het mooiste vak van de wereld'

Op de mat achter de entree staat: ‘Wat fijn je weer te zien.’ Bij Theater De Nieuwe Kolk in Assen weten ze dat we ons al een tijdje thuisloos voelen. Ze hebben iets bedacht.

In restaurant Liff in Assen volgen de gasten de voorstelling van Brigitte Heitzer en René van Kooten tijdens het diner.

In restaurant Liff in Assen volgen de gasten de voorstelling van Brigitte Heitzer en René van Kooten tijdens het diner. Foto: Marcel Jurian de Jong

Een muzikaal programma met vier artiesten op het podium en een directe beeld- en geluidsverbinding met drie restaurants in de stad. Een vondst.

Livestream met Black Tie, Bij Jaap en Liff

Nogal bewerkelijk, dat wel. Het theater zet extra technici in, routebegeleiders en zes camera’s, huurt schermen en vogelt een organisatieschema uit dat voorziet in een veilige omgeving voor het publiek. Met 204 zit de zaal in blokjes vol.

In de stad draait het om de livestream met de etablissementen Black Tie, Bij Jaap en Liff. In deze restaurants zijn 65 couverts verkocht met een concerttoeslag van 7,50 euro.

DNK directeur Hanneke Bruggeman constateert met gekanaliseerd enthousiasme dat de proef met de formule ‘Smaakvol Theater’ functioneert. Ze is gaan kijken in de zaken die het uitserveren van het diner hadden afgestemd op de voorstelling. Of het uit kan is nu even niet aan de orde.

‘Als sector denken we aan morgen’

Hilde Scholten, die als programmeur bedenkt welke voorstellingen uit een enorm aanbod in de twee zalen van DNK staan: „We moeten ook willen kijken wat werkt en wat niet. Als sector denken we aan morgen.”

Ze speelt in op de sinds 12 maart totaal veranderde situatie. De coronacrisis noodzaakt creatieve makers en producenten om grote, dure producties te schrappen of uit te stellen. Het is de tijd van nieuwe, financieel hanteerbare ideeën.

Vandaar woensdagavond Brigitte Heitzer en René van Kooten doen het samen . Daar zit niets dubbelzinnigs in. Twee grote namen uit de musicalwereld, die van seizoen tot seizoen stoeien met een collectie nominaties en awards. Met afwisselend repertoire gokken ze op een sfeer van intimiteit met een gretig publiek.

Brigitte Heitzer en René van Kooten hebben een makkie

Hoewel, het is wennen, bekent Van Kooten. Hij is een fietser, Brigitte zit in zijn wiel. Toch hebben ze een makkie. De zaal heeft er net zo veel zin in. Dat is terug te voeren tot de liefde voor ‘het mooiste vak van de wereld.’ Dit stralen ze uit op het toneel. Ze kunnen niet zonder, ze staan er niet uit bewijsdrang.

Terwijl Van Kooten zijn gitaar omgordt, parodieert hij de instructies van Rutte. „In de restaurants moeten jullie blijven zitten. Wisselen van tafel is niet toegestaan en als publiek mogen jullie niet zingen. Fluisteren is geoorloofd, crowdsurfen en stagediven niet.”

Aan de hand van John Denver en andere componisten en tekstschrijvers vullen ze zintuigen, poken vuren op, verklanken tal van nuances tussen pop en country in solo’s en duetten. Veel materiaal stamt uit de jaren zeventig. Actueel getoonzette nostalgie, zeg maar.

Evita Perron in het Nederlands

Van Heitzer verwacht je haar bejubelde creatie van Evita Peron. Toch weer verrassend, ze komt met een aangepaste Nederlandse versie, maar brengt ook een teer nummer in het Limburgs, haar moedertaal. In de finale halen ze Ein bisschen Frieden weg uit het smartlap-borduursel van Nicole. Heerlijk.

Twee begeleiders leggen een solide basis onder het optreden: de begaafde pianist Bernd van den Bos en Ingmar Spaaij, ijzersterk op de pedal steel. Binnenkort in diverse theaters in het Noorden.

Meer experimenten in DNK

Smaakvol Theater krijgt begin september op drie andere locaties een vervolg met Frank, Alina en Peter, alias De Bende. Voor de komende maanden zijn in dit theater 71 programma’s te verwachten met in totaal 112 voorstellingen.

Donderdagavond is er alweer een theaterexperiment in DNK: ‘ Veatre 360 ’. De concerten die harpiste Lavinia Meijer (19 uur) en gitarist Mart Hillen (21 uur) zijn behalve in het theater, ook thuis te volgen met een Virtual Reality-bril.

Dankzij een driedimensionale livestream kun je thuis 360 graden om je heen kijken om de theaterbeleving te vergroten. De livestream (kosten: 5 euro) is ook zonder VR-bril te volgen via smartphone, tablet of smart-tv, waarbij je de 3D-ervaring mist maar wel het beeld kunt draaien.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu