De 'vulgaire bondagejurken' van Gianni Versace komen naar het Groninger Museum. Wie was die extravagante Italiaanse modeontwerper die met zijn creaties schokte tijdens zijn leven én dood?

Critici beschimpten hem en zijn creaties werden weggezet als ‘vulgair’, maar wakker lag Gianni Versace daar nooit van. De Italiaanse modeontwerper zocht tijdens zijn carrière vaak de grenzen op en werd zo een grootheid in zijn vak. Creaties van de in 1997 zo abrupt gestorven Versace zijn vanaf december 2022 te zien in het Groninger Museum.

Gianni Versace twee maanden voor de fatale aanslag op zijn leven in zijn villa in Miami.

Gianni Versace twee maanden voor de fatale aanslag op zijn leven in zijn villa in Miami. Foto: EPA

Met de zilte oceaanbries in zijn neus en een verse stapel tijdschriften onder de arm stapt Gianni Versace de trappen van zijn imposante villa in Miami op. De beroemde Italiaanse modeontwerper besluit op de vroege ochtend van 15 juli 1997 even naar het News Cafe te lopen om daar wat leesvoer in te slaan. Normaal gesproken laat Versace dat over aan zijn persoonlijke assistent, maar deze keer maakt hij zelf de korte wandeling over Ocean Drive. Het blijkt een voor hem fatale keuze te zijn.

Nieuws

menu