Hoe The Homesick uit Dokkum terecht kwam op het beroemde Amerikaanse label dat Nirvana uitbracht

The Homesick: platendeal met Subpop, het label van Nkirvana. Foto: Sarah Cass

De van oorsprong Dokkumer band The Homesick, met de in Groningen wonende zanger Elias Elgersma, is getekend door het bekende Amerikaanse platenlabel Sub Pop. Dat bracht ooit het debuutalbum van Nirvana de wereld in.

Het contact is er al jaren, vertelt manager Peter Dijkstra. Sub Pop benaderde de band, ,,Ze hadden iets op Spotify gehoord. Bleek het een Nederlandse band te zijn. Dan duurt het wat langer.” Op festival Le Guess Who? in Utrecht, twee jaar geleden, ontmoetten beide partijen elkaar in levenden lijve en zo werd de deal beklonken.

Al moest het label nog wel de nieuwe plaat horen, ,,Maar daar waren ze enthousiast over.” Dat nieuwe album, The Big Exercise, verschijnt op 7 februari. Het is opgenomen in de Schenk Studio in Amsterdam, ook de thuisbasis van hippie indiebands als Canshaker Pi. Debuut Youth Hunt kwam nog gewoon thuis tot stand.

Toeren in de USA

The Homesick gaat in het najaar ook in de Verenigde Staten toeren, ,,Eerst focussen we ons op Europa. Op die markt zijn we al vier jaar actief.” Niettemin vertrekt de band donderdag naar Taiwan, voor een showcase-optreden. Het enige Nederlandse concert de komende tijd is vrijdag 22 november, op festival Explore The North in Leeuwarden.

The Homesick is afkomstig uit Dokkum, maar drummer Erik Woudwijk is de enige die er nog woont, na een stage in Duitsland wegens popopleiding D’Drive. Bassist Jaap van der Velde woont in Culemborg, zanger-gitarist Elias Elgersma in Groningen. Beiden zijn net afgestudeerd aan de Academie voor Popcultuur, net als D’Drive in Leeuwarden gevestigd.

Sub Pop werd in 1986 opgericht in Seattle en was een belangrijke speler in de grunge-rage. Het bracht bands als Nirvana (debuutalbum Bleach), Soundgarden en Mudhoney uit. Tegenwoordig is Sub Pop bekend van bands als Low en Beach House. Dijkstra: ,,Er staat nu een heel team achter. De mogelijkheden worden groter.”

Nieuws

menu