Wat lees jij nu? 'Het huis aan het meer' van Thomas Harding

Huis aan het meer (2015), Thomas Harding. Foto DvhN

Lucie Grevink uit Emmen las Het huis aan het meer van de Engelse schrijver Thomas Harding uit 2015.

Ze deed dat als lid van stichting Literatuurclubs Drenthe en zou met andere leden per bus naar Berlijn reizen om het decor van de roman te zien en de auteur te ontmoeten. ,,Corona gooide roet in het eten. Hopelijk is het uitstel en geen afstel”, vertelt ze.

Het huis aan het meer gaat over een vakantiehuis dat een gegoede Joodse familie laat bouwen bij Berlijn en vervolgens tumultueuze tijden meemaakt: de Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog, het ontstaan van West-en Oost-Duitsland en de hereniging.

‘Harding trof het huis in 2013 aan als ruïne’

Harding, nazaat van de Joodse familie, laat in het boek bewoners aan het woord over hoe zij zich tot het huis en hun land verhouden. ,,Hij trof het huis in 2013 aan als ruïne. Uiteindelijk is hij erin geslaagd het huis in een stichting onder te brengen. Inmiddels is het herbouwd.”

Grevink spreekt van een boeiend boek waarin honderd jaar Duitse geschiedenis wordt gepresenteerd. Meest aangrijpend vindt ze het deel waarin het misbruik wordt beschreven van Duitse vrouwen in de periode dat de streek door de Russen is bezet. ,,En dan vooral wat Gerda Radke is overkomen. Helaas heb ik nergens gelezen hoe het verder met haar is gegaan. Ik dacht: ik ga Harding het zelf vragen. Daar moet ik dus nu nog even mee wachten.”

‘Heel interessant en soms ook aangrijpend’

De coronacrisis heeft ook andere gevolgen voor de literatuurclubs: de activiteiten rondom De vrolijke verrijzenis van Arago van Tomas Lieske zijn afgelast. Grevink heeft de vrijgevallen tijd gebruikt voor het lezen van Otmars zonen van Peter Buwalda en twee boeken van de Amerikaanse schrijfster Celeste Ng. Maar in mijn hoofd ben ik nog steeds bezig met Het huis aan het meer . Heel interessant en soms ook aangrijpend om te lezen.”

Leeservaring delen? kunst@dvhn.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu