Hybride-evenement is de toekomst van popfestival Noorderslag: ,,We gaan niet meer terug naar toen”

De 35ste editie van popfestival Noorderslag speelde zich zaterdag volledig online af. Zappend langs drie kanalen kon in 3,5 uur kennis worden gemaakt met aanstormend Nederlands talent. Conclusie? Complimenten voor de organisatie. 

The Vices,  vier Groningse knapen die hun aanstekelijke rockliedjes knap net zo enthousiast presenteren als voor een bomvolle zaal.

The Vices, vier Groningse knapen die hun aanstekelijke rockliedjes knap net zo enthousiast presenteren als voor een bomvolle zaal. Foto: Niels Knelis

Het is vloeken in de kerk, maar de vier dagen durende digitale editie van Eurosonic Noorderslag smaakt naar meer. En wie had dat vooraf kunnen denken. Voor het eerst sinds covid vorig jaar toesloeg, was er weer eens sprake van een festivalbeleving.

 

En daarmee slaagde het festival met vlag en wimpel voor het doorzetten van het initiatief dat bedoeld is om een dwarsdoorsnede te bieden van muzikaal talent uit Europa (Eurosonic) en Nederland (Noorderslag). Ook nu de boel al bijna een jaar plat ligt en de mogelijkheden er niet zijn om op te treden.
 

Veertig sessies coronaproof opgenomen

Het was nog even spannend vorige week toen alle veertig Noorderslag-sessies in de Groningse Oosterpoort covidproof werden opgenomen. Naast het cultuurcentrum kon iedereen een door de organisatie betaalde sneltest doen. Het kunnen tonen van een negatieve uitslag was een vereiste om binnen aan de slag te mogen.

Programmeur Joey Ruchtie ontving alleen maar dankbare reacties van de Nederlandse artiesten die weer eens op een podium mochten staan. ,,Het is te vroeg om nu al conclusies te trekken, maar ik denk dat er ontwikkelingen in gang zijn gezet waar we niet meer vanaf komen.” Met andere woorden, de toekomst van de traditionele nieuwjaarsvisite in Groningen is hybride, zowel fysiek als online. Dat geldt zeker voor de conferentie, ditmaal goed voor 3700 betaalde registraties.

Kort en krachtig zijn de uitstekend in beeld en geluid gevangen setjes van vijftien minuten. Het blokkenschema zorgt voor urgentie, het een zien betekent iets anders missen. Net echt. Een van de artiesten die beslist goede zaken doet, is de 19-jarige Froukje Veenstra met haar band. ,,Onbezonnen, dagen in de zon, en eindeloze nachten, het komt wel weer”, zingt ze bemoedigend. Het is een deel van de tekst van het dansbare liedje Onbezonnen dat op de ep Licht En Donker staat.

 

 En als er zaterdag iemand is die de huidige situatie treffend verwoordt, is het deze prettig naturelle zangeres uit Zuid-Holland. ,,Ik weet niet wat ik moet zeggen, ik weet niet wat ik moet doen. Het enige dat ik weet, we gaan niet meer terug naar toen. Onbezonnen, dagen in de zon, en eindeloze nachten, pijnloze gedachte. Ik weet niet meer wie ik was voor het allemaal begon. Ik weet ook niet wat ik nu ben behalve jong.”
 

Gretige Typhoon

Op een enkele gearriveerde popster na – de gretige Typhoon die de kans pakt met Sven Hammond in de weer te gaan – bestaat het programma hoofdzakelijk uit jong en aanstormend talent. Dat probeert zich in de kijker te spelen van professionals en een groter publiek. Vooruitkijken met een nieuwe lichting die hoop biedt in donkere tijden, dat is deze editie meer dan ooit het motto.

 

 De zelfverklaarde Jongetjes Uit Zuid van het Rotterdamse Qlas & Blacka zijn nog geen twintig, maar in het duistere genre drillrap razend populair onder leeftijdsgenoten. Tijdens hun sessie even geen gezwaai met lachgasballonnetjes zoals te zien is in de clip bij Broodje Gezond. ,,Zelfs een broodje gezond is niet eens gezond, dus is je homie wel je homie?”

Abbey Hoes, gevierd actrice, innemende zangeres

Niet meer piepjong is Abbey Hoes (26), de gevierde actrice die nu als innemende zangeres debuteert met een setje zoete country. Zingen kan ze, maar meer pit is welkom. Ook Bilal Wahib is vooral acteur, maar heeft al meer muzikale ervaring. Des te opvallender is het dat zanger/rapper zijn setje erg kort houdt, na de enorme hit Tigers (goed voor 32 miljoen streams op Spotify) is het klaar. De set van de in Groningen geboren Robin Kester is zo goed, dat het jammer is dat het na het prachtig hypnotiserende Sweat And Fright is gedaan. Voor sommige artiesten is vijftien minuten juist prima en zou een set van 45 minuten een uitdaging zijn geweest. 


Zo’n Kester is rijp voor ieder zomerfestival. Of die grootschalige evenementen er dit jaar nog komen, weet niemand. In de televisiereportage die samenwerkingspartner NPO zaterdagavond over het festival uitzond, uiten festivalprogrammeurs hun zorgen. Gebrek aan perspectief, dat is het grootste probleem. Onzekerheid dus, uiterlijk in februari moeten knopen worden doorgehakt over het al dan niet doorgaan van bijvoorbeeld Lowlands (augustus). Er wordt bij de overheid aangedrongen op een garantiefonds.

Wat zo’n online-evenement extra leuk maakt, is het ondertussen volgen van reacties op bijvoorbeeld Twitter. Daar zie je dan dat iemand baalt dat hij geen kaartjes meer kan krijgen voor een concert van The Vices, de vier Groningse knapen die hun aanstekelijke rockliedjes knap net zo enthousiast presenteren als voor een bomvolle zaal. De debuutplaat komt er dit voorjaar aan.

 

Bijval op Twitter krijgt ook uitsmijter Hang Youth. Op het drumstel van de band staat de slogan Alles Moet Beter en als een dolle worden spitsvondige teksten uitgespuwd met titels als Bill Gates Is Een Nerd en Belastingdienst: ,,Ik snap wel dat het bestaat maar het is gewoon kanker krom geregeld.”
 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Coronavirus
esns
Aanrader van de redactie
menu