Festival Into The Great Wide Open wil noodlijdende artiesten steunen met 'basisbeurs'

Festival Into The Great Wide Open gaat een ‘basisbeurs’ instellen voor artiesten die wegens de pandemie in een benarde financiële situatie terecht zijn gekomen.

Into the Great Wide Open 2017.

Into the Great Wide Open 2017. Foto: Melanie van Leeuwen

‘Om ons heen horen we schrijnende verhalen van artiesten die gewoonweg niet rondkomen. Het geluid dat de sector afgelopen weekend liet horen met het Unmute Us-protest was ons inziens een goed statement, maar wij zijn bang dat de artiesten zelf nog vergeten worden. Juist voor die makers willen wij iets kunnen beteken, iets concreets.’, meldt het festival.

Met deze ‘basisbeurs’ wil het festival een aantal artiesten voor langere tijd steunen. ,,Ik kom muzikanten tegen die niet meer kunnen pinnen, die hun steun om uiteenlopende redenen terug moeten betalen”, zegt Ferry Roseboom van Into The Great Wide Open.

Donaties, en die worden ‘gematcht’

Het festival gaat eerst uit van 50.000 euro in dit nieuwe fonds. 5000 euro is al binnen van mensen die het bedrag van hun kaartjes gedoneerd hebben. De rest moet komen van verdere donaties, die vervolgens weer door het festival zelf ‘gematcht’ worden. Dat wordt deels betaald door de steun die het van het rijk krijgt.

Om welke artiesten het gaat is nog niet bekend. De gang van zaken wordt mee gemonitord door een panel van de Erasmus Universiteit. ITGWO organiseert twee festivals per jaar op Vlieland: het eigenlijke Into The Great Wide Open en het kleinschaliger Here Comes The Summer, om dat seizoen in te luiden. Men heeft dus al vier festivals af moeten blazen.

Dit weekend verschijnt een interview met Ferry Roseboom van Into The Great Wide Open in de zaterdagbijlage.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Festivals
ITGWO
menu