In memoriam: Drummer Charlie Watts van The Rolling Stones was toonbeeld van stabiliteit

Net niet meer in het harnas, op 80-jarige leeftijd, is dinsdag Charlie Watts overleden. De drummer van de Rolling Stones zegde vorige week al af voor de komende tournee van de rockgroep, vanwege de gevolgen van een medische ingreep.

Charlie Watts tijdens een concert in Berlijn in juni 2018.

Charlie Watts tijdens een concert in Berlijn in juni 2018. Foto: Hayoung Jeon

Watts was niet zomaar een drummer. Daar kan Mick Jagger over meepraten. In Life , de autobiografie van gitarist Keith Richards, werd een gedenkwaardig incident uit de doeken gedaan. In 1984 hebben de Stones in Amsterdam vergaderd over het mogelijk opdoeken van de band. Jagger zou in die periode veel gevoeld hebben voor een solocarrière. Toen hij, na wat drankjes, Watts opbelde en arrogant vroeg of „zijn drummer aanwezig was?”, was die klaar met de egotripperij van zijn frontman. Watts beende naar zijn kamer en sloeg Jagger zodra hij opendeed op zijn neus. „Noem me nooit ’je drummer’.”

Reclametekenaar

Charlie Watts werd geboren in Londen en hoewel hij als kind al verknocht raakte aan jazz, werd hij eerst reclametekenaar. Wél was hij eind jaren vijftig, begin jaren zestig actief in het lokale rhythm & blues-circuit. In die clubs leerde hij Jagger, Richards, Brian Jones en Ian Stewart kennen, die zich de Rolling Stones noemden. In 1963 trad Watts toe tot de band, die prompt wereldwijd doorbrak.

Net als Jagger en Richards is Watts zestig jaar trouw gebleven aan de Britse rockgroep, die de drummer zelf omschreef als een stel witte kerels die Amerikaanse muziek speelden. Waar Jagger bekendstaat als de flamboyante frontman en Richards als de onberekenbare geniale gek, was Watts doorgaans de rust en stabiliteit zelve. Vaak uiterlijk onberoerd sloeg hij met machinale precisie de maat, totdat hij letterlijk niet meer kon.

„Het is met grote droevenis dat we de dood van onze geliefde Charlie Watts bekendmaken”, luidde het statement dat de Rolling Stones dinsdag naar buiten brachten. „Hij overleed vredig in een ziekenhuis in Londen, omringd door zijn familie. Charlie was een gekoesterde echtgenoot, vader, grootvader en lid van de Rolling Stones en een van de grootste drummers van zijn generatie.”

Buiten ’s werelds grootste rock-’n-rollband had Watts nog een heel ander leven. Zo is hij altijd blijven tekenen. Met zijn vrouw Shirley Ann Shephard fokte hij jarenlang paarden; zijn boerderij zou een van de redenen geweest zijn voor zijn hekel aan de lange tournees.

Keelkanker

Buiten de Stones hield hij ook zijn eerdere muzikale voorliefdes warm. Zo speelde hij in een boogie-woogieband met mede-Stones-oprichter Ian Stewart, maakte hij deel uit van een big band en richtte zijn eigen Charlie Watts Quintet op.

In 2004 werd reeds keelkanker geconstateerd bij Watts. Of dit heeft bijgedragen aan zijn overlijden en welke medische ingreep hem ertoe bracht zich terug te trekken voor de aanstaande No filter -tour van de Stones is niet bekend. Steve Jordan is aangesteld als Watts vervanger, indien de concertreeks die eind september begint na de dood van Watts nog doorgaat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
In memoriam
menu