Boerderijbrand in Nieuwolda verwoest ook de Relaxerette. 'Dubbelzuur, omdat er na corona eindelijk weer evenementen aankwamen'

Bij de brand die vorige week een monumentale boerderij in Nieuwolda in de as legde, is ook de Relaxerette verloren gegaan. De installatie van draaiende hangmatten was een hit op diverse festivals, zoals Noorderzon, Oerol, Simmerdeis en Oranjewoud.

De Relaxerette op de Speelweide van Noorderzon.

De Relaxerette op de Speelweide van Noorderzon. Foto: Jan Westerhof

De Relaxerette stond in de schuur van de boerderij na een lange periode van verplichte coronarust te wachten op een van de vele evenementen die zouden komen. Ontwerper en eigenaar van de attractie installatie Arjan Kruidhof wilde niet direct hoog van de toren blazen over zijn verlies. ,,Wat mijn vrienden daar is overkomen is natuurlijk veel dramatischer.” Vriend en eigenaar van de boerderij Ken Dijk was net klaar met de renovatie ervan. Het pand is totaal verwoest. Geluk bij een ongeluk, zijn gezin bleef gespaard.

Crowdfunding als redmiddel

Inmiddels is de Stad-Groninger Kruidhof, die jarenlang hoofd techniek was van festival Noorderzon, een crowdfunding-actie begonnen. Van de opbrengst wil hij zijn installatie herbouwen. Hij schat 30 tot 35 duizend euro nodig te hebben. ,,Ik heb de actie eerst op 25.000 euro gezet.”

De installatie was populair op de festivals. In Groningen stond deze tijdens Noorderzon op de Speelweide (op ‘Zuid’). Bezoekers kregen een koptelefoon op, met verhalen van bekende (Marieke Lucas Rijneveld) en iets minder bekende schrijvers, en met rustgevende soundbites, terwijl ze liggend in de hangmat tot zes meer hoogte rondjes door de lucht draaiden. Even weg van alle hectiek.

Dubbelzuur nu de evenementen weer mogen

Kruidhof legde er zijn ziel en zaligheid in. ,,Jij vroeg naar de kosten, maar de energie die het heeft gekost om de Relaxerette te bouwen is niet in geld uit te drukken. Er zijn zo’n negenhonderd manuren in gaan zitten. Het is dubbelzuur, omdat er na corona eindelijk weer evenementen aankwamen. Volgende week zouden we naar het Zuiderparktheater in Den Haag en daarna lonkten verschillende festivals in het buitenland.” In 2019 draaiden de hangmatten nog rond op een festival in Singapore.

De Relaxerette was een recyclingproject, opgebouwd uit een voormalig decor. Kruidhof is van plan zijn installatie in identieke vorm te herbouwen. Ook uit praktische overwegingen en niet alleen omdat de constructie ervan nog compleet in zijn computer zit. ,,Hij is goedgekeurd als reuzenrad. Als we iets aan de aard willen wijzigen, moeten we opnieuw allerlei keuringen door. Dat vergt niet alleen tijd. Die keuringen zijn ook kostbaar.”

‘Ik laat me niet kisten’

En waarom zou iemand ook sleutelen aan succes. Al pratend klinkt vechtlust door. ,,Ik laat me niet kisten! Er is zoveel interesse voor de Relaxerette.” Kruidhof verwacht dat de herbouw een half jaar gaat duren. ,,Ik weet nog niet of we het helemaal zelf doen of uitbesteden.” Dat zal mede afhangen van het resultaat van de net ingezette crowdfunding via gofundme.nl. Voor wie Kruidhof wil helpen, zijn actie loopt via deze site.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Noorderzon
menu