Interviews om de Groningse taal van oud naar jong door te geven

Cobi Koolhof (links) uit Zandeweer wordt geinterviewd door Goos Gosling-Slotegraaf (rechts). Martijn Bartelds (midden) neemt het gesprek op. foto: jan zeeman

Dorpsbelangen Zandeweer, Eppenhuizen en Doodstil werkt samen met het Centrum Groninger Taal en Cultuur (CGTC) om kinderen in de dorpen Gronings te leren.

Bijna vijftig Groningstalige interviews namen Goos Gosling Slotegraaf (voorzitter Dorpsbelangen Zandeweer, Eppenhuizen en Doodstil), Titia Hendriks-Haak, Manuel Compaan, Watte Piersma en Hilda Hak vorige week bij hun dorpsgenoten af.

Het onderwerp was welke Groningse woorden of uitdrukkingen de bewoners van de drie dorpen willen doorgeven aan de jongere generatie. Bozzem , kopstubber en schier waren enkele van de vaakst genoemde woorden.

Eigentijdse manier Gronings leren

Dorpsbelangen werkt met het Centrum Groninger Taal en Cultuur (CGTC) samen om basisschoolleerlingen in de drie dorpen op een eigentijdse manier Gronings te leren.

De interviews zijn de eerste stap in dit project, waarna het CGTC Groningstalige schrijvers/schrijfsters vraagt om de meest populaire woorden in een paar korte en leuke verhalen te verwoorden. Die worden dan weer voorgelezen door de inwoners van Zandeweer, Eppenhuizen en Doodstil en de opnames worden gebruikt als basis voor een onderwijs game , waarvan een eerste versie wordt ontwikkeld door leerlingen van het Alfa College in Groningen (Game Architecture and Design).

Uniek project

Het opnemen van de interviews werd begeleid door Martijn Bartelds, Lisanne de Jong en Hedwig Sekeres, studenten van Martijn Wieling, bijzonder hoogleraar Nedersaksische/Groningse Taal en Cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Wieling: ,,Het mooie en unieke aan dit project is dat het van onderaf komt. Wij bepalen niet welke woorden bij de kinderen onder de aandacht worden gebracht, maar dat doen de dialectsprekers zelf’’, aldus Wieling. ,,Door lokale sprekers de verhalen voor te laten lezen, doen we recht aan regionale verschillen.”

Betekenis woorden en goed leren uitspreken

Het project is niet bedoeld om volledig Gronings te leren. ,,Het is al heel mooi als jongeren de betekenis van de woorden kennen en ze goed uit leren spreken’’, zegt Wieling. Hij hoopt dat het project de sociale samenhang in de dorpsgemeenschap vergroot, zodat generaties meer begrip voor elkaar krijgen. ,,Dialect spreken loopt terug’’, zegt Gosling Slotegraaf. ,,Misschien lukt het om met digitale hulpmiddelen jongeren te bereiken en het spreken van het dialect een impuls te geven. De bewoners van onze drie dorpen zijn zeker gemotiveerd om mee te doen.’’

Andere Groningse dorpen sluiten zich aan

Als blijkt dat het initiatief in Zandeweer, Eppenhuizen en Doodstil succesvol is, hoopt het CGTC dat ook andere Groningse dorpen aan willen sluiten bij het project. ,,Het ontwikkelen van de software is op dit moment het belangrijkste, maar als er nu al andere geïnteresseerden zijn, hopen we dat deze zich bij ons melden’’, aldus Wieling.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu