Operaboerderij in Bedum blijkt geschikte locatie voor meerdaags Italiaans liefdesdrama 'Cavalleria Rusticana'

Sinds 2014 wordt om de paar jaar een complete opera opgevoerd in een boerenschuur in Bedum. Dat gebeurt ook dit jaar, ondanks de coronabeperkingen.

Zowel de repetities als de uitvoering van opera 'Cavalleria Rusticana' vinden plaats in de boerderij van Christofoor Baljon in Bedum.

Zowel de repetities als de uitvoering van opera 'Cavalleria Rusticana' vinden plaats in de boerderij van Christofoor Baljon in Bedum. Foto: Jaspar Moulijn

Onder de noemer ‘Opera op het Hogeland’ is vanaf dinsdag zes keer Cavalleria Rusticana van de Italiaanse componist Pietro Mascagni (1863 – 1945) te zien en te beluisteren. Steeds uitgevoerd met een klein orkest, professionele solisten, een koor en tegen een functioneel decor.

,,Dichterbij echte opera kun je niet komen. Je zit er als publiek bovenop. Daardoor krijg je veel meer mee. Anders dan in de operahuizen zie je echt de gezichtsuitdrukking”, zegt initiatiefnemer Christofoor Baljon. ,,Met behulp van boventitels kun je het verhaal goed volgen. Dat is erg belangrijk, want daardoor kan de muziek bij je binnen komen.”

Compacte opera op het platteland

De keuze is op Cavalleria Rusticana gevallen omdat het een compacte opera is die op het platteland speelt. Hoofdpersonages zijn Turridu (een rol van Eric Reddet), die na het vervullen van zijn dienstplicht tot de ontdekking komt dat zijn verloofde Lola (Stina Åkerberg) met Alfio (Martijn Sanders) is getrouwd. Hij begint een verhouding met Santuzza (Irene Hoogveld), maar kan zijn grote liefde niet vergeten.

De organisatoren hebben getwijfeld of ze vervolg moesten geven aan een operareeks die begon met Pagliacci (2014) en werd voortgezet met La Bohème (2017) en La Traviata (2019). ,,Omdat het ons de afgelopen jaren steeds lukte iets goeds neer te zeggen, hebben we begin dit jaar de knoop doorgehakt. De aanmeldingen voor audities van solopartijen komen inmiddels overal vandaan.”

‘Een project als dit kan als opstapje dienen’

De animo mee te werken aan ‘Opera op het Hogeland’ verklaart Baljon vanuit het streven van jonge solisten om een voet tussen de deur te krijgen in de operawereld. ,,Er zijn veel mensen die willen zingen, maar er zijn weinig plekken. Je staat niet zomaar in een operahuis, daar moet je naam voor opbouwen. Een project als dit kan als opstapje dienen.”

Wat ook meespeelt, is de overzichtelijke voorbereiding op de uitvoering. Door de bescheiden opzet wordt in relatief korte tijd naar een optreden toegewerkt, zes voorstellingen in totaal. Baljon: ,,Mensen strijken hier neer en blijven slapen. Er worden tentjes opgezet. Er wordt lekker gegeten. Er ontstaat een vriendengroep.”

‘We verwezenlijken een droom met een compleet team’

Het idee om opera’s te organiseren in Bedum vloeit voort uit Baljon’s eigen zangpraktijk. ,,Voor veel zangers is het een bijzondere ervaring om opera te zingen. Als ik ergens een advertentie zag staan, besloot ik te auditeren. Daardoor heb ik in de loop der jaren op verschillende manieren aan zo’n twintig producties kunnen meedoen.”

Met name zijn deelname aan Opera Spanga is bepalend geweest, vertelt Baljon. ,,Dan zit je een maand op een weiland en werk je met een groep mensen naar zo’n uitvoering toe. Toen we twaalf jaar geleden deze boerderij kochten, zag ik het voor me: als we hier nu eens iets organiseren. Inmiddels verwezenlijken we die droom met een compleet team. Super dat het is gelukt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu