Onze muziekexpert Jacob Haagsma mag een keer zelf plaatjes draaien. Wat zet hij op? En wat viel hem deze week op in de pop?

Compleet nieuwe topplaat

Muziekredacteur Jacob Haagsma heeft het maar druk met popmuziek en wijde omstreken. Wat viel hem deze week allemaal op?

Ha Jacob, nog plannen voor het weekend?

Nou, ik heb een leuk extracurriculair klusje: ik mag muziekjes draaien bij het concert van Peter Hook And The Light, deze vrijdagavond in De Oosterpoort in het mooie Groningen.

Wat? Bijklussen als dj?

Nou, niet heus. Eenmalig uitstapje. Het is eigenlijk de gig van een vriend van me, maar die heb ik dusdanig aan zijn kop gezeurd over die keer dat ik plaatjes draaide bij het vorige concert van Peter Hook And The Light aldaar, in 2011, dat hij mij die draaibeurt graag over laat doen. Hij zal het geld wel pakken, prima, als ik de consumptiebonnen maar krijg.

Hook? Light? Vertel daar es wat meer over.

Peter Hook was bassist in Joy Division en New Order , wat eigenlijk dezelfde band is maar dan gescheiden door de zelfmoord van zanger Ian Curtis, in 1980. Hooky, zoals hij bij vriend en vijand bekend staat, verliet New Order in 2007 of zoiets, en is sindsdien nooit meer opgehouden met modder gooien. Maar goed, met zijn huidige band speelt hij dus het repertoire van zijn oude bands en dat doet hij, leerde die vorige keer, beslist niet slecht.

We mogen, begrijp ik, de beide integraal gespeelde albums van dat legendarische Joy Division verwachten, met een lichtvoetiger setje New Order vooraf en een royale reeks toegiften toe. Het is al uitverkocht trouwens, en dat was in 2011 beslist niet het geval.

Nou leuk zeg. Wat ga je draaien?

Ik ben druk bezig met uitzoeken, maar het zal wel een mix worden van oud en nieuw. Ik denk dat de meeste bezoekers niet meer tot de aller-allerjongste demografische categorieën meer behoren, dus dan is een nostalgietripje naar tijdgenoten van Joy Division wel een voor de hand liggende optie. Wat zeker niet gaat ontbreken is deze schaamteloze ripoff van Blue Monday , de grootste hit van New Order. Die band kon er de humor wel van inzien en speelde het zelfs wel eens op die manier . Met de meest buikige roadie verkleed als Divine , de schuldige. Kleurrijk type was dat. Hier doet ze dat Love Reaction trouwens in het hol van de leeuw: de Hacienda in Manchester, de legendarische club waar New Order mede-eigenaar van was.

Lachen met die lui. Ga je alleen oude zooi draaien, nee toch? Zo kennen we je niet.

Nee natuurlijk niet. Ik probeer er ook de nodige nieuwe dingen doorheen te mieteren, want je moet de mensen ook een beetje opvoeden. Muziek die wat in die lijn ligt, zeg maar, maar dan van nu en liefst wel een beetje dansbaar. Best mogelijk dat er iets van de nieuwe Au Suisse voorbijkomt, mijn bijdrage aan de albumrubriek van deze week.

Lekkere nu-disco met genoeg smaakvolle verwijzingen naar de betere jaren-tachtig-synthpop om ook de nostalgiefreaks tevreden te stemmen. Dat soort muziek horen we weer vaker, leerden ook festivals als Into The Great Wide Open .

 

In dat licht zie ik ook wel ruimte voor de nieuwe van Gabe Guernsey , die je misschien kent van de band Factory Floor. Het meisje op de hoes en aan de zangmicrofoon is trouwens de verkering van Gabe, Tilly Morris. En dat is de dochter van Stephen Morris en Gillian Gilbert, drummer en toetsenvrouw van New Order en samen ook wel bekend als The Other Two.

Ik weet niet hoe Peter Hook zal reageren als ik zoiets opzet, maar zolang hij me niet ziedend onder mijn koptelefoon vandaan trekt vind ik het wel best. Trouwens, als het goed is is de bassist van dienst in The Light de zoon van Hooky, Jack Bates : terug op het oude nest na zijn diensttijd in Smashing Pumpkins.

Nieuws

menu