Jacques d'Ancona ziet: Welkom in het bos. 'Plaats van handeling is een sprookjesachtig bos, waar de humor niet van het beste soort is' ★★☆☆☆

Ze leggen het op je bordje... Het Groninger Studententoneel heeft een reputatie op te houden met originele keuzes. Vaak spelen ze stukken uit het repertoire van grote namen uit het wereldtoneel. En meestal mankeert er niets aan het lef om een eigen visie neer te leggen in een veeleisende productie. Deze keer vielen ze voor de schrijver Alex van Warmerdam. Het concept van Welkom in het Bos is echter een gepasseerd station.

Deborah Fidder en Geert Douwe de Vries in 'Welkom in het bos'. Foto: Jaspar Moulijn

Deborah Fidder en Geert Douwe de Vries in 'Welkom in het bos'. Foto: Jaspar Moulijn Foto: Jaspar Moulijn

We hebben het gehad. Het is geweest, de introductie van rollen die geen personages opleveren en niet meer vertegenwoordigen dan verschijningsvormen van passanten. Absurdistisch? Jawel. Vervreemdend? Prima. Hoewel, allerminst intrigerend en daar wil je graag naar toe. Bij aanvang klinkt een zoete melodie, er worden spiedende blikken uitgewisseld en vrij snel luidt de alleszeggende uitspraak van een van de vrouwenfiguren: ‘U komt met een lulverhaaltje.’ Klopt. Op dat moment zou je af kunnen haken, maar Marijke Meems is als regisseur in staat het publiek er in te trekken, met uitvergrotingen van detaillistische incidenten en een bestudeerd functioneel hanteren van de belichting.

Meems neemt kundig en voortvarend risico

Nieuws

menu