Kees van Kooten wordt vandaag 80. In 2005 zou hij optreden in Erica, maar raakte verdwaald en belandde in Erika. Het werd alsnog een hilarische middag

Erica is geboortegrond van de band Skik en woonstee van Daniël Lohues. Maar het dorp in de gemeente Emmen speelt ook een hoofdrol in een verhaal van cabaretier en schrijver Kees van Kooten, die vandaag 80 kaarsjes uitblaast.

Kees van Kooten in 2013.

Kees van Kooten in 2013. ANP EVERT ELZINGA

Van Kooten, vooral bekend van het legendarische tv-duo Van Kooten en De Bie, zou in 2005 een Literaire Middag verzorgen in Erica. Op zondag reed hij er vanuit zijn woonplaats Amsterdam met de auto naartoe. Maar op de zuidelijke ringweg van Emmen raakte hij, zoals zovele anderen, de weg kwijt.

Op straat sprak iedereen Duits

Voorbijgangers die hij om hulp vroeg, maakten het alleen maar erger. Uiteindelijk wist hij de plaats van bestemming toch te bereiken. Dacht hij, want toen hij uitstapte, hoorde hij dat op straat iedereen Duits sprak. Wat bleek? Hij was niet in Erica, maar in Erika, twintig kilometer verderop over de grens.

Toen hij laat in de middag alsnog arriveerde in ’t Schienvat in Erica, waren de bezoekers al vertrokken. Van Kooten beloofde dat hij het zou goedmaken door snel terug te keren. En dat deed hij. Het was een gedenkwaardige middag. Op hilarische wijze deed hij verslag van zijn dwaaltocht door Zuidoost-Drenthe en Duitsland.

‘Veel leuker dan op papier’

Dit verhaal werd als laatste hoofdstuk opgenomen in Van Kootens bundel Tijdloos Ouderwets , dat in 2009 verscheen met Van Kootens favoriete nattedroomvrouw Lorraine Burnette op de cover. Onder de titel Hoge bloeddruk kreeg Erica voorgoed een plaatsje in zijn oeuvre. Volgens onze verslaggever die er destijds in ’t Schienvat bij was klonk het verhaal door hemzelf voorgelezen wel veel leuker dan op papier.

‘Tijdloos Ouderwets’ van Kees van Koosten verscheen in 2009 bij uitgeverij De Bezige Bij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu