Khaby Lame, de populairste Tiktokker ter wereld, gebruikt zijn platform om maatschappelijke thema's aan te kaarten. 'Misschien kan ik iets in gang zetten'

Khaby Lame (22) heeft de Amerikaanse Charli d’Amelio (18) voorbijgestoken als populairste Tiktokker ter wereld. De Italiaanse Senegalees raakte tijdens de coronacrisis zijn baan kwijt als fabrieksarbeider, nu heeft hij meer dan 146,5 miljoen volgers.

Lame demonstreert in zijn filmpjes dat moeilijk doen nergens voor nodig is. Hij doet dat zonder woorden en heeft daardoor een groot internationaal bereik.

Lame demonstreert in zijn filmpjes dat moeilijk doen nergens voor nodig is. Hij doet dat zonder woorden en heeft daardoor een groot internationaal bereik. Foto: Future-Image via ZUMA Press

Een hand brengt een bierflesje naar een draaiende plafondventilator, kennelijk om op spectaculaire wijze de kroonkurk te verwijderen. Het enige spectaculaire is de mislukking: het flesje valt op de grond en spat uit elkaar. Cut naar Khaby Lame, die met een verbaasde blik in de camera kijkt. Op een tafel voor hem staat een flesje. Vervolgens haalt hij droogweg een flesopener boven en ontkurkt hij het flesje. Zijn blik en gespreide handen spreken boekdelen. ‘Was dat nu zo moeilijk?’, lijkt hij te zeggen.