Kijktip van de week: Hunters

Hunters

Zenders en televisiekanalen storten een lawine van films, series en documentaires over ons uit. Sommige krijgen direct aandacht, maar veel ligt in het verborgene te flonkeren. Deze rubriek haalt elke week zo’n juweel naar boven.

Serie: Hunters (10 afl.)

Maker: David Weil

Met: Al Pacino, Carol Kane, Logan Lerman, Dylan Baker, Lena Olin

Te zien: Amazon Prime

Nazi’s: betere slechteriken voor films en series zijn er niet. Al een paar jaar is er op Amazon Prime The man in the high castle , een fantasieserie waarin de Duitsers hebben gewonnen en Amerika onder nazibewind staat. En nu is daar Hunters , waarin een groep onder leiding van de Joodse rijkaard Meyer Offerman (Al Pacino) jaagt op duizenden naar de VS gevluchte nazi’s, om alsnog wraak te nemen en een ingewikkelde machtsgreep te verijdelen. Centraal staat Jonah (Logan Lerman), een stripverkoper en filmliefhebber die door zijn oma’s dood bij de wrekers terechtkomt.

Het is een wraakfantasie met een krankjorem plot, zeg maar Inglourious Basterds plus Marathon Man en The boys from Brazil . Het speelt zich af in de jaren zeventig, en verwijst volop naar films en strips uit die tijd. Er zijn zotte zijstapjes (quiz-show Waarom haten we Joden , kinderprogramma Hoe herken je een nazi ). Tussendoor zijn er weinig zachtzinnige beelden van Auschwitz en van martelingen. De nazi’s zijn karikaturen van slechtheid, maar daar tegenover staan ontroerende momenten, vooral met de grootse actrice Carol Kane. Het maakt Hunters onevenwichtig, alsof je verschillende films door elkaar ziet, maar ook verrassend onvoorspelbaar.

Nieuws

Meest gelezen

menu