Kleine theaters zijn een maand lang in het voordeel (maar 'Swan Lake' van Club Guy & Roni gaat inderdaad door)

Scène uit 'Swan Lake' van Club Guy & Roni, dat door kan gaan ondanks de gedeeltelijke lockdown. Foto: Club Guy & Roni

Grote theaters als Atlas (Emmen), De Nieuwe Kolk (Assen) en De Klinker (Winschoten) hebben hun programma tot 11 november stopgezet. Sommige kleinere gaan door. Zoals Kielzog in Hoogezand.

Daar stond voor komende zaterdag Javier Guzman al twee keer op de agenda. De cabaretier vindt het geen enkel probleem om voor dertig man te spelen, sterker nog, hij ziet het als zijn plicht om zijn voorstelling waar mogelijk door te laten gaan. Hij plakt er op die dag zelfs een derde aan vast: aanvang half elf. ‘s Avonds welteverstaan.

Naast Guzman toch ook Roodkapje en Woosh

Die keus kan een artiest alleen maken als er geen berg techniek aan zijn/haar productie hangt. Dan zou het direct onbetaalbaar zijn. Overigens speelt in datzelfde Kielzog vandaag alsnog de familievoorstelling Roodkapje twee keer, waarvan gisteren nog werd aangenomen dat die in Delfzijl haar laatste wolf had aangekeken. Maar het lukt voor dertig mensen en Kielzog wilde het graag.

Zo blijft ook theater De Winsinghhof in Roden ‘gewoon’ doordraaien (inclusief filmhuis). En heeft toch ook SPOT Groningen nog wat staan, in de Stadsschouwburg, direct al donderdagmiddag: twee keer de voorstelling Woosh (1,5 tot en met 3 jaar). SPOT heeft, op wat lunchconcerten na, zijn programmering verder ‘opgeschort’, wat optimistischer klinkt dan ‘afgelast’.

Zeven keer dertig bezoekers bij Swan Lake

Bovendien gaat de grote productie Swan Lake van Club Guy & Roni inderdaad gewoon door, vanaf 20 oktober eerst in De Oosterpoort. Zeven groepen van maximaal dertig bezoekers trekken, na elkaar en op gepaste onderlinge afstand, langs een aantal scènes in verschillende zalen van het complex.

,,We hebben uitvoerig gesproken met SPOT, met de gemeente Groningen en overlegd met het ministerie voor het besluit is genomen. We blijven binnen de vastgestelde richtlijnen”, zegt directeur Harmen van der Hoek van NNT/Club Guy & Roni. ,,Wel zal dinsdag de 20ste elk premièregevoel ontbreken. Geen nazit, geen borrel. En we roepen iedereen op om het openbaar vervoer te mijden en met de fiets of auto te komen.”

Liever niet álles op slot

Achteraf laat hij een onderzoek verrichten naar de ervaringen van de bezoekers. ,,We willen maximale veiligheid garanderen.” Zowel Club Guy & Roni als SPOT zijn nagegaan of ze met zo’n evenement toch niet juist de verplaatsingen organiseren die het RIVM in de coronamaatregelen wil tegengaan. Van der Hoek: ,,Zeker was dat een punt. Maar het kabinet wil juist ook waar mogelijk het sociale leven wat op gang houden. Niet alles op slot gooien. Vandaar ook dat het heeft gezegd: dertig per zaal, en niet per complex.”

De NNT-voorstelling Oom Wanja is net nog in Rotterdam gespeeld. Van der Hoek: ,,Verder zal het in Nederland wel lastig worden. Voor dertig man lijkt het me financieel en als beleving niet te doen. De grote theaters lijken haast allemaal tijdelijk te sluiten. In België lukt het misschien nog wel. Volgende week staat Brugge op de agenda. Daar mogen we maximaal 48 uur zijn zonder in quarantaine te hoeven, als we maar in de eigen bubbel blijven.”

Een maand narigheid

Het lijken stuiptrekkingen in een verder armoedige maand. Wie op de sites kijkt van Atlas, De Tamboer, De Nieuwe Kolk, VanBeresteyn, De Klinker, Ogterop en De Molenberg ziet dat het hele programma tot 11 november op slot is gezet. En dan maar afwachten hoe het verder gaat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Coronavirus
menu