Luisteren naar een aria op je klapstoel: campinggasten genieten van gratis opera

Gratis opera op de camping? Nederlandse Reisopera doet het voor het eerst. En met succes. Op camping De Bosrand in Spier genieten vele kinderen én volwassenen van het sprookje Hans en Grietje in een zeer toegankelijke operavorm.

Katiuscia Principato en Mark Stouwdam laten het campingpubliek in Spier op een laagdrempelige manier kennismaken met opera.

Katiuscia Principato en Mark Stouwdam laten het campingpubliek in Spier op een laagdrempelige manier kennismaken met opera. Foto: Gerrit Boer

Met vliegende zwaluwen in de lucht is het zomer op de net buiten het dorp Spier gelegen camping De Bosrand. Sinds 1980 een gemoedelijke familiecamping waar wordt gekampeerd bij de boer, een akkerbouwer. De dikke trekkers zeggen genoeg. Als even voor half drie Hinke Wissink de microfoon pakt en aankondigt dat de voorstelling zo zal beginnen, komen tientallen jongetjes en meisjes uit alle hoeken en gaten tevoorschijn. Het grasveld vult zich vredig en alle ogen zijn vol verwachting gericht op de caravan die als kleedruimte dienst doet. Die caravan werd vorig jaar al aangeschaft, maar moest nog een jaartje in de stalling wachten voordat er gebruik van kon worden gemaakt.

Laagdrempelig, languit op het gras

Maar wat een goed idee van Nederlandse Reisopera, zo’n tournee langs vijftien campings in het noorden en oosten van het land. Hiermee zoekt het vanuit Enschede opererende gezelschap tot eind juli het publiek op en laat ook mensen die normaliter niet naar opera gaan laagdrempelig, languit liggend in het gras of zittend op een campingstoeltje, kennismaken met cultuur. Het zorgt in Spier alleen maar voor blije gezichten. Niet alleen bij de campinggasten, maar ook bij Mark Stouwdam (Hans/de heks) en Katiuscia Principato (Grietje) die vanwege de pandemie zo lang niet voor publiek konden optreden.

In Spier geen Magelone & Peter , de andere campingvoorstelling, met liederen van Johannes Brahms over een uitgeblust stel dat met een sleurhut op vakantie is. Maar wel de kindervoorstelling Hans en Grietje die sowieso veel vaker op het programma staat. Een 35 minuten durende bewerking van de oorspronkelijke voorstelling die vorig jaar amper kon worden gespeeld, met liedjes uit de sprookjesopera Hänsel und Gretel (1893) van Engelbert Humperdinck (en een libretto van zijn zus Adelheid Wette). Nee, niet te verwarren met de popzanger die zich naar deze Duitse componist vernoemde.

Spoiler alert

Het sprookje van de gebroeders Grimm dat de basis vormt voor de opera is wereldberoemd, maar krijgt ditmaal een verrassende wending. Hier volgt een spoiler alert . Zeker, de heks (Stouwdam snel met pruik op) zegt het. ,,Knibbel knabbel knuisje, wie knabbelt aan mijn huisje?” Maar geheel in de geest van de tijd worden de kinderen niet vetgemest door de heks, maar dringt ze aan op een gezondere leefstijl. De vrije interpretatie is onderhoudend en de manier waarop Stouwdam en Principato spelen en zingen houdt met gemak de aandacht van de kinderkoppies vast. Na afloop stormen ze massaal op Hans en Grietje af om een goodiebag te bemachtigen.

En ja, de grootste durfals grijpen hun kans en gaan toch ietwat onder de indruk naast de heks op de foto voor moederlief. ,,Ik zal hem niet op Facebook plaatsen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu