Koninklijke onderscheiding voor Peter Weening van Vera in Groningen

Peter Weening kreeg vrijdag een koninklijke onderscheiding. Foto: Bert Lanting Fotografie

Peter Weening, oud-programmeur van Vera, heeft vrijdagmiddag een koninklijke onderscheiding gekregen van burgemeester Koen Schuiling van Groningen. Weening werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

In zijn toespraak roemde de burgemeester Weening om zijn ‘immense bijdrage aan de Groningse popcultuur’.

Schuiling: ,,Dankzij Peter Weening werd Vera een instituut, een plek waar elementaire, rauwe rock and roll een plek kreeg – en hield. Vera groeide uit tot een historische plek om te spelen, waar bands na hun eerste optreden maar wat graag terugkeerden”.

Meer dan 7000 bands

‘In 2021 nam Weening na meer dan 7000 bands op ruim 4000 concertavonden geprogrammeerd te hebben, afscheid van ‘zijn’ Vera’, schrijft gemeente Groningen.

‘Hij ging met pensioen na een dienstverband van 43 jaar, waarvan 41 jaar als programmeur. Vanuit deze functie betekende hij ook veel voor Eurosonic Noorderslag (ESNS). Het evenement heeft veel baat gehad bij de lokale muziek-infrastructuur, waar Weening het hart en de ziel van vormde. ‘

Tijdens ESNS in januari 2018 kende de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals Weening al de Lifetime Achievement Award toe en ontving hij de Erepenning van de gemeente Groningen.

Nieuws

menu