Lotte, Jonna Bo en Iraanse activiste uit Groningen maken muurschildering over Iran op bijzondere plek. 'Het ziet er nu helemaal niet gezellig uit’

Jonna Bo Lammers (26) en Lotte Masker (29) werken sinds vier jaar samen onder de naam VAAF. Ze beschilderden onder meer de trap bij de Euroborg, maakten het ontwerp voor de stadsgids van Groningen, verfraaiden de wanden in cultureel centrum USVA met een soort strip, versierden het plafond in het steegje bij poppodium Simplon en kleurden de Voorstreek in Leeuwarden in.

Jonna Bo Lammers (26) en Lotte Masker (29) werken sinds vier jaar samen onder de naam VAAF. Ze beschilderden onder meer de trap bij de Euroborg, maakten het ontwerp voor de stadsgids van Groningen, verfraaiden de wanden in cultureel centrum USVA met een soort strip, versierden het plafond in het steegje bij poppodium Simplon en kleurden de Voorstreek in Leeuwarden in. Foto: Nienke Maat

Kunstenaars Jonna Bo Lammers en Lotte Masker van VAAF maken samen met een Iraanse activiste die onderzoek doet aan de RUG een muurschildering over de protesten in Iran. Het kunstwerk komt in het Koude Gat in Groningen.

Na de gewelddadige dood van de 22-jarige Jîna Mahsa Amini in Iran in september (zij werd opgepakt door de moraliteitspolitie, omdat ze haar hoofddoek niet goed zou hebben gedragen), gingen vrouwen en mannen massaal de straat op om te protesteren tegen het islamitische regime. Die protestacties werden met grof geweld, arrestaties, bedreigingen en executies neergeslagen door de conservatieve machthebbers. Het onderwerp is in de internationale media alweer wat naar de achtergrond verdwenen, maar in Iran is het nog steeds onrustig.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's