Kraantje Pappie bouwt nog een laatste feestje voor de lockdown

Met twee optredens van de Groningse rapper Kraantje Pappie is voorlopig weer een einde gekomen aan grootschalige optredens in De Oosterpoort. Dinsdag en woensdag genoten 290 gelukkigen in Groningen van een laatste feestje voor de gedeeltelijke lockdown.

De reeks shows van Kraantje Pappie was nog amper afgetrapt of de rem moet er alweer op.

De reeks shows van Kraantje Pappie was nog amper afgetrapt of de rem moet er alweer op. Foto: Knelis

De aftrap van Een Kraantje Pappie show met Alex van der Zouwen had dinsdag het begin van een mooie reeks moeten zijn. Tot eind november waren in totaal veertien avonden uitverkocht in de Groningse Oosterpoort. En vanwege de enorme publieke belangstelling zouden kaarten voor nog eens vijf concerten in de verkoop gaan.

Covid-19 gooit andermaal roet in het eten nu de uitzonderingspositie die het cultuurcentrum had, is gesneuveld. Dertig bezoekers mogen er voorlopig plaatsnemen in plaats van de 290 die een van Nederlands populairste rappers er per show zou hebben zitten. De gereserveerde data in december worden nu gebruikt om de afgelaste optredens van de komende weken in te halen.

,,Het is wat het is”, stelt de 34-jarige Groningse rapper met Rotterdamse en Molukse wortels nuchter. De kop is er dan af middels de binnenkomer Lil Craney dat als een soort ode aan zijn woonplaats kan worden gezien. ,,Ik laat me niet zo snel uit het veld slaan. Maar het is natuurlijk zoals ze dat zo mooi op zijn Vlaams zeggen: fucked up!”

Veel woorden maakt hij dinsdag verder niet vuil aan het eerder op de avond door het kabinet bekendgemaakte nieuws waarmee een streep ging door het vervolg van de concertreeks. ,,Ik ben blij dat jullie er zijn.” Woensdagavond was er toch nog een tweede show, die werd vervroegd zodat de tent om tien uur dicht kon zijn, het moment dat de nieuwe regels ingaan.

Voorproefje

Zeven maanden was het geleden dat Kraantje Pappie op een podium had gestaan. Net voor de intelligente lockdown maakte hij in Simplon nog grapjes over corona en deed daar, op de plek waar het in 2007 voor hem allemaal begon, een try-out voor de Pop up! Clubtour . Die is ondertussen verplaatst naar eind volgend jaar. De vrijgekomen tijd gebruikte Van der Zouwen om meer dan honderd schetsen van nieuwe liedjes te schrijven. Zittend achter een bureau en laptop gunt hij de bezoekers alvast een voorproefje. Net niet heet er een en daar horen we vast meer van.

Net als van Mijn meissie waaraan Bizzey zal meewerken. ,,Ja, die deed effe niet mee, maar nu weer wel”, dolt de rapper, verwijzend naar de ophef die een paar weken geleden ontstond toen influencers de hashtag ikdoenietmeermee de wereld in slingerden. ,,Gekke jongen.”

Ontboezemingen

Het blokje demo’s luisteren past prima bij de intieme huiskamersfeer die Kraantje Pappie met deze ‘coronashow’ wil neerzetten. Het publiek mag ook vragen stellen en dat leidt tot ontboezemingen. Over zijn grootste blunder bijvoorbeeld, een lippiercing. Een jochie wil weten hoeveel schoenen hij als verzamelaar heeft. Het antwoord? Genoeg om samen met zijn vriendin Sarah de komende twee jaar iedere dag een ander paar te dragen.

De knapen op de tribune laten nog maar eens wat bier bezorgen door een meisje van de bediening dat keurig een mondkapje draagt. ,,Waar is Maan?”, schreeuwen ze, hopend op een duetje in Rode wijn . Tevergeefs. Kraantje Pappie heeft geen gasten met wie hij samenwerkte laten komen. Hij houdt het bij zijn vertrouwde sideman Fiddox en dj Nitty Wow. En zwager Mick (van der) Spek die even zijn ding mag doen.

Huwelijksaanzoek

En ineens zijn de ogen gericht op Egbert die op de knieën gaat om zijn vriendin Romy ten huwelijk te vragen. Tot groot enthousiasme van het publiek. ,,Geniet ervan samen. Het kan alleen maar een topvent zijn, want hij heeft me wel 150 keer gemaild”, verklapt Kraantje Pappie, die in het complot zat. ,,Gelukkig hangt de liefde in de lucht.”

De virtuoze rapper gaat met de billen bloot als hij zijn improvisatievermogen aanspreekt aan de hand van input van ene Juliet (24) die geneeskunde studeert en met wat vriendinnen een feestje viert. Hij redt zich er, rappend op de beats van het vermakelijke Ow , met gemak uit. Nog gemakkelijker sloeg hij de aanbieding van een steakhouse-eigenaar af die vroeg om zijn hitje Feesttent te komen verbouwen tot, jawel, ‘Welkom in de vleestent’. Als de vlotte en gevatte prater Kraantje Pappie het vertelt, is het geestig.

Pompen

Tweeënhalf jaar geleden verkocht de rapper De Oosterpoort voor het eerst uit en slaagde erin er met 1850 hossende lui een kolkende feesttent van te maken. Zover komt het ditmaal logischerwijs niet, al slaat de vlam nog voorzichtig in de pan als de housebeats van Pompen klinken en bezoekers zich niet langer kunnen bedwingen en opstaan en bewegen.

Dan houdt de enige echte popster van Groningen het na twee uur voor gezien, al mag iedereen nadat hij een schoon shirt heeft aangetrokken met hem op de foto. ,,Ik ben dankbaar dat jullie hebben bijgedragen aan mijn gemoedsrust, ik voel me gelukkig!”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Coronavirus
menu