Kunstenaars van Monnikenwerk werken zes woensdagen in de stilte van oude kerken in Groningen

Wol in de kerk van Saaxumhuizen. Foto: Stichting Monnikenwerk.

‘Werken in de stilte van eeuwenoude kerken, wat doet dat met je?’ Die vraag staat centraal in het kunstproject Monnikenwerk. Vijftien kunstenaars gaan werken in oude Groninger en Friese kerken op zes woensdagen in de zomer.

‘Zij dompelen zich onder in de vaak nog sacrale ruimte, werken aan een kunstwerk en zijn in de avonduren gastheer of gastvrouw voor belangstellenden’, meldt Stichting Monnikenwerk.

De vierde editie van Monnikenwerk begint woensdag en duurt tot en met 18 augustus. Veertien kerken doen mee: tien in Groningen en vier in noordoost-Friesland.

Als vanzelf met elkaar verweven

‘Voorgaande jaren bleken de oude kerken unieke en inspirerende ruimten te zijn waar kunst, kerk en omgeving als vanzelf met elkaar werden verweven. De kunstenaars lieten zich raken door iets wat soms groter was dan zijzelf en de vele belangstellenden die ’s avonds de kerk binnenkwamen werden deelgenoot van deze ervaring.’

Deelnemende Groninger kerken zijn de kerken van Baflo, Den Andel, Westernieland, Saaxumhuizen, Eenrum, ’t Zandt, Leermens, Loppersum, Eenum en Wirdum. In Friesland bieden de kerken van Aalsum, Oostrum, Jouswier en de Bonifatiuskapel in Dokkum onderdak aan de kunstenaars van Monnikenwerk.

Verschillende technieken

De kunstenaars die zich verbinden met bovenstaande kerken werken met verschillende technieken. Zo werkt Anjet van Linge met wol in de kerk van Saaxumhuizen, werkt Annemarie van Buuren met fotografie en tekening in de kerk van Leermens, en werkt Wianda Keizer in de Bonifatiuskapel aan een installatie.

Meer informatie staat op www.monnikenwerk.nu

Fietsroutes

Langs de 14 kerken voeren drie fietsroutes: ‘ronde Groningen – Noord’ van ongeveer 15 kilometer, ronde ‘Groningen – Oost’ van ongeveer 22 kilometer en ronde Friesland van ongeveer 20 kilometer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu