Kunstencentrum Vrijdag in Groningen blijft gesloten, maar geeft toch les

Kunstencentrum Vrijdag, locatie Walstraat in Groningen. Foto: Google Maps

Waar basisscholen na de meivakantie de deuren weer voorzichtig mogen openen, blijven die van kunstonderwijsinstellingen vooralsnog gesloten.

Ondertussen gaan de lessen van Vrijdag in Groningen voor zover mogelijk door. ,,Het verschilt per discipline en cursus, maar we proberen leerlingen en cursisten met filmpjes en opdrachten op afstand te bedienen”, vertelt directeur Pim Luiten van het grootste cultuureducatiecentrum in het Noorden.

,,Online een op een muziekles, dat gaat wel. Via email opdrachten voor beeldende kunst verstrekken en daar op reageren, wil ook nog. Maar theaterlessen in groepsverband zijn niet mogelijk”, zegt Luiten. ,,Met veel persoonlijk contact tussen cursisten en docenten en met maatwerk proberen we er het beste van te maken.”

Coulance voor cursisten met financiële problemen

Ongeveer honderd docenten bij Vrijdag bedienen zo’n 5500 mensen, soms met wekelijkse lessen, soms met korter lopende cursussen. De coronacrisis heeft volgens Luiten nog niet tot opzeggingen geleid, wel is afgesproken dat coulant wordt omgegaan met cursisten die in financiële problemen raken.

Op dit moment voorziet Luiten voor het kunstencentrum zelf geen grote financiële problemen, al zal wel een beroep worden gedaan op steunmaatregelen. Het is bij ons niet zo dramatisch als in de podiumkunsten. Wel nijpend is de positie van de zzp’ers, van wie ook wij gebruikmaken. We proberen hen zoveel mogelijk te bereiken.”

Luiten verwacht niet dat het cursusseizoen normaal kan worden afgesloten. ,,Voor het begin van de zomervakantie zie ik voor ons niets veranderen. Grote vraag is hoe het daarna gaat. Wat kunnen we in het nieuwe seizoen, hoe geven we les op anderhalve meter, hoe bewegen we ons in gebouwen met kruipdoor-, sluipdoorgangen? Het blijft puzzelen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Coronavirus
menu