Kunstsalon IJL in Galerie Noord in Groningen: 75 kunstenaars laten zien wat corona deed met hun creativiteit

'The Underwold' van Ottokaji Iroke.

In Galerie Noord in Groningen wordt zondag 30 mei Kunstsalon IJL geopend. 75 kunstenaars reflecteren hierin op de vraag of corona de creativiteit aanwakkert of juist verlamt. Een jury koos hun werk uit meer dan 300 inzendingen.

De titel verwijst naar de zeer ijle atmosfeer - corona - die de zon omgeeft en zichtbaar wordt tijdens een totale zonsverduistering of eclips. Omdat het coronavirus net zo ongrijpbaar is als deze atmosfeer, vroeg Galerie Noord zich af hoe dit virus kunstenaars heeft beïnvloed.

Bleven ze creatief? Voelden ze urgentie of ontbrak juist ieder perspectief? Hoe ijl is de sfeer?

Werk van ná eerst coronabesmetting

In het najaar van 2020 riep de galerie in Nederland werkende kunstenaars op werk in te zenden rond het thema ‘IJL’. Belangrijke voorwaarde: het werk moest ná 27 februari 2020, de dag waarop in Nederland voor het eerst iemand positief testte op corona, zijn gemaakt.

Een jury, bestaande uit David Stroband (Academie Minerva), Agnes Winter (Kunstinitiatief VHDG) en beeldend kunstenaars Frieda de Witte en Kiki Kruisdijk (winnaars van de Wintersalon 2019) kozen uit alle inzendingen 75 werken van 75 kunstenaars.

Kunstsalon IJL

Deze werken - installaties, spel, ruimtelijk werk, collages, keramiek, boeken, schilderijen, foto’s, video en een geluidsinstallatie - zijn van 30 mei tot en met 20 juni te zien in Kunstsalon IJL.

De jury wijst op de openingsdag bovendien een winnaar aan. Deze kunstenaar wint een solo-expositie in Galerie Noord, van 5 tot en met 31 mei 2022, en een werkbijdrage van 1500 euro voor de ontwikkeling van deze tentoonstelling.

Galerie Noord hanteert voorlopig een maximaal aantal bezoekers van drie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu