Leesbaar Groningen: Citaten van Plinius de Oudere tot en met Nhung Dam

Zaterdag wordt Leesbaar Groningen gepresenteerd, een project met plattegronden van de stad en provincie Groningen opgebouwd uit citaten uit literaire teksten en liederen.

Sta jij d’r op? Het was de afgelopen maanden zo'n beetje de meest gestelde vraag in schrijverskringen in Groningen. Wie is er in geslaagd een plek te krijgen op de citatenkaart van de lettervreters Louis Stiller, Eric Nieuwenhuis en Bob Polak en vormgever Yolanda Huntelaar? Komende zaterdag kan tijdens de presentatie van het project Leesbaar Groningen worden vastgesteld dat bijna iedereen die ertoe deed en doet is vereeuwigd.

624 citaten tellen de twee kaarten die het project omvatten: een van de stad en een van de provincie Groningen. Dat zijn er aanzienlijk meer dan er werden gebruikt voor Leesbaar Amsterdam en Leesbaar Bergen, de twee kaarten die ‘Groningen’ vooraf zijn gegaan. Verklaring: het oppervlak is veel groter, dus waren er meer nodig. Wat geen enkele probleem bleek, want er is in loop der eeuwen nogal wat over Groningen geschreven.

Duizend vaders

Om de reikwijdte aan te geven: in het boekje bij Leesbaar Groningen zit een hoofdstuk met de subtitel Van Plinius de Oudere tot Nhung Dam . De Romeinse schrijver en militair heeft zijn plek te danken aan een verslag van zijn bezoek halverwege de eerste eeuw na Christus aan wat nu Delfzijl heet. Actrice Dam debuteerde in 2017 met de roman Duizend vaders , geïnspireerd op haar jeugdjaren in de Groninger wijk Beijum.

Gerrit Krol en Ede Staal

In hetzelfde boekje is te lezen dat Gerrit Krol en Ede Staal hoofdleveranciers zijn met ieder twaalf citaten die op de kaarten precies die locatie innemen waar ze betrekking op hebben. P.C. Hooftprijswinnaar Krol omdat hij vaak over zijn stad heeft geschreven, Staal omdat hij de bard van het ommeland is. Ook aardig om te weten voor liefhebbers van lijstjes: uitgeverij Passage uit Groningen publiceerde de meeste teksten waar de citaten uit afkomstig zijn, gevolgd door uitgeverij De Bezige Bij uit Amsterdam.

Dat dit alles keurig op een rij staat, is op de eerste plaats te danken aan de samenstellers. Het zou echter nooit zover zijn gekomen als het publiek geen citaten had aangeleverd. Onder meer lezers van Dagblad van het Noorden hebben voor een essentieel fundament gezorgd.

Wandelen, fietsen en treinen

Wat kun je met Leesbaar Groningen? Het antwoord is meervoudig. De kaarten kunnen om te beginnen worden gekocht, bekeken, weggegeven en opgehangen. Worden gebruikt als quizmateriaal. Als startpunt dienen voor wandeltochten door de stad Groningen, een treinreis naar Winschoten en een Ede Staal-fietstocht van Roodeschool naar Ulrum. En als aansporing om de teksten rond de citaten (opnieuw) te lezen of te beluisteren.

De presentatie en eerste verkoop van Leesbaar Groningen is 1/12 bij Boekhandel Van der Velde op het A-Kerkhof in Groningen. Vanaf 13.30 uur, gratis toeganlijk met overhandigingen, leesbijdragen van dichters en schrijvers en muziek.

Nieuws

Meest gelezen

menu